Održana treća radionica u sklopu projekta “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode”

  • 16.06.2015.

logotipi-partnera-skupa-460x113

Prošli tjedan, 11. i 12.6.2015., organizirali smo treću radionicu u sklopu projekta Wildlife Watch, Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje praćenja sastavnica prirode. Tema treće radionice je bila “Ptice”. Na radionici je sudjelovalo tridesetak predstavnika naših partnera iz javnih ustanova (JU) Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.

Prvi dan radionice bio je ispunjen predavanjima. Sudionici su upoznati općenito s pticama, obvezama monitoringa ptica, potencijalom promatranja ptica u turizmu, opremom za promatranje i rad s pticama te metodama istraživanja ptica (Vedran Lucić, Udruga BIOM). Također, čuvari prirode iz JU Park prirode Velebit, Tomislav Rukavina i Josip Tomaić, održali su predavanje o monitoringu tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus), a stručni voditelj JU NP Paklenica dr.sc. Gordan Lukač predstavio je rezultate monitoringa ptica u NP Paklenica.

Drugi dan radionice polaznici su proveli na terenu u JU NP Paklenici, na promatranju ptica sa stručnim vodstvom. Na terenu su polaznici naučili, uz pomoć stručnog vodstva, raspoznavati oko 20 različitih vrsta ptica. Također, udruga BIOM pripremila je za polaznike priručnik “Pregled karizmatičnih vrsta ptica s područja Velebita” za daljnje učenje i napredovanje.

Zahvaljujemo svim sudionicima, kao i JU NP Paklenica na domaćinstvu!

Polaznici (fotografija: JU PP Velebit)

Polaznici (fotografija: Stjepan Renje)

Financijeri projekta