Održana radionica “International Waterbird Census (IWC) Workshop” u Metkoviću

  • 23.11.2016.

IWC photo

U sklopu projekta “Adriatic Flyway 3”, financiranog od zaklade Euronatur, Udruga BIOM je u Metkoviću, 17. i 18.11.2016., organizirala radionicu “International Waterbird Census (IWC)”. Osim zaposlenika BIOMa, na radionici su sudjelovali partneri na projektu: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica SrbijeHrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Ornitološko društvo “Naše ptice” (BiH), Centar za zaštitu ptica (Crna Gora), Albansko ornitološko društvo, Park prirode Hutovo blato te udruga “Association for the Protection of Aquatic Wildlife Albania”. Osim zaposlenika ovih udruga, na radionici su sudjelovali i IWC koordinatori iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Treneri radionice bili su Szablocs Nagy (Wetlands International) i Marko Šćiban (Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije).

Sudionici su upotpunili svoje znanje o važnosti cenzusa ptica vodarica na nacionalnoj i međunarodnoj razini te načinu praćenja brojnosti i trendova ptičjih vrsta koje se prebrojavaju tijekom IWC-a. Također je naglašena važnost odabira ključnih lokacija za IWC, način procjene stanja područja na kojem se vrši monitoring (postoje li prijetnje, pritisci, postoje li promjene staništa) te koji su ključni termini/periodi praćenja. Zadnji dan radionice Marko Šćiban, IWC koordinator za Srbiju, je podijelio svoja iskustva kako organizirati i koordinirati IWC na nacionalnoj razini – kako organizirati volontere te koji potencijalni problemi postoje za koordinatora i organizatora te kako ih uspješno riješiti.

Praktični dio radionice je bio rad na delti Neretve, tijekom kojeg su sudionici na postojeće dvije IWC plohe prebrojavali ptice vodarice. Sudionici su također analizirali postojeće podatke s prethodnih IWC-a te su naučili kako iz podataka dobiti najviše rezultata te kako ih učiniti preglednijima.

Nakon svih stečenih novih znanja, zaista se veselimo provesti IWC u siječnju 2017. godine!

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ gallery_width=”460″ gallery_height=”345″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”3″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Show picture list]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow”]Što je IWC?

International Waterbird Census (IWC) ili međunarodno prebrojavanje ptica vodarica započelo je još 1967. g. te se do danas odvija u preko 100 zemalja diljem svijeta. Podatke koji se prikupe na terenu, koordinatori na razini svake države naposljetku objedinjuju. Glavni organizator je Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini.

Prebrojavanje se odvija najčešće 2. vikend u siječnju. Koje su ptičje vrste od interesa za prebrojavanje možete pogledati na snimci predavanja Ivana Budinskog (Udruga BIOM) na ovoj poveznici.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na IWCu u Hrvatskoj, javite se na info@biom.hr.