Održana peta radionica u sklopu projekta “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode”

  • 22.09.2015.

logotipi-partnera-skupa-460x113

10. i 11. rujna organizirali smo petu radionicu u sklopu projekta Wildlife Watch, “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje praćenja sastavnica prirode”. Teme radionice bile su “Gmazovi i vodozemci” i “Sisavci”. Na radionici je sudjelovalo tridesetak predstavnika naših partnera iz javnih ustanova (JU) Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.

Prvi dan radionice bio je ispunjen predavanjima. Sudionici su upoznati općenito s vodozemcima i gmazovima, obvezama monitoringa, opremom za istraživanje i karizmatičnim vrstama (Boris Lauš, HHD Hyla). Drugi dio dana bio je posvećen sisavcima – doc.dr.sc. Duje Lisičić, predsjednik udruge BIOM i zaposlenik Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, održao je nekoliko predavanja: općenito o biologiji i ekologiji malih sisavaca, metodama monitoringa te karizmatičnim vrstama na području Velebita. Također, prvi dan su sudionici radili u grupama te pomoću determinacijskih ključeva pokušali odrediti vrste gmazova i vodozemaca s fotografija. Isto tako, sudionici su pokušali pomoću determinacijskih ključeva prema lubanjama odrediti vrstu sisavca. U večernjim satima sudionici su u okolici planinarskog doma “Vila Velebita” u Baškim Oštarijama postavljali živolovke i fotozamke, kako bismo utvrdili prisutnost sisavaca u blizini.

Drugi dan radionice polaznici su proveli na terenu u okolici Baških Oštarija te su tražili tragove sisavaca i gmazove i vodozemce, uz pomoć stručnog vodstva.

Zahvaljujemo svim sudionicima, kao i JU Pećinski park Grabovača i JU PP Velebit na domaćinstvu!

sudionici

Fotografija: JU PP Grabovača

lubanja

Fotografija: JU PP Grabovača

terenski_rad

Fotografija: JU PP Grabovača

vodozemci

Fotografija: JU PP Grabovača

Financijeri projekta