Održana četvrta radionica u sklopu projekta “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode”

  • 06.07.2015.

logotipi-partnera-skupa-460x113

Prošli tjedan, 2. i 3.7.2015., organizirali smo četvrtu radionicu u sklopu projekta Wildlife Watch, “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje praćenja sastavnica prirode”. Teme radionice bile su “Beskralježnjaci” i “Botanika”. Na radionici je sudjelovalo tridesetak predstavnika naših partnera iz javnih ustanova (JU) Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.

Prvi dan radionice bio je ispunjen predavanjima. Sudionici su upoznati općenito s beskralježnjacima, obvezama monitoringa, opremom za istraživanje i karizmatičnim vrstama kukaca (dr.sc. Toni Koren, HHD Hyla). Drugi dio dana bio je posvećen botanici – Tomislav Hudina iz udruge BIOM održao je nekoliko predavanja: općenito o botanici i metodama monitoringa vaskularne flore te karizmatičnim vrstama na području Velebita. Također, prvi dan su sudionici radili u grupama te pomoću determinacijskih ključeva pokušali odrediti vrste kukaca i biljaka u blizini zgrade uprave JU NP Sjeverni Velebit. U večernjim satima sudionici su upoznati s metodama lova noćnih kukaca pomoću svjetlosne piramide.

Drugi dan radionice polaznici su proveli na terenu u JU NP Sjeverni Velebit i JU PP Velebit i to na lokacijama Alan i Lubenovac. Na terenu su polaznici naučili, uz pomoć stručnog vodstva, raspoznavati različite vrste kukaca i biljaka.

Zahvaljujemo svim sudionicima, kao i JU NP Sjeverni Velebit na domaćinstvu!

Sudionici četvrte radionice (fotografija Stjepan Renje)

Sudionici četvrte radionice

Financijeri projekta