Održana akcija prikupljanja smeća i promatranja ptica na ušću Neretve

Povodom Svjetskog dana djece prošli smo tjedan na ušću Neretve organizirali akciju prikupljanja smeća na kojoj su sudjelovali srednjoškolci iz Opuzena. Nakon čišćenja iskoristili smo priliku za promatranje ptica.

  • 29.11.2021.

Jeste li znali da osoba tjedno pojede 5 grama plastike?! To je jedna bankovna kartica.

Šokantna informacija koja nas je uvjerila da smo na pravom mjestu. Okupili smo se prošli tjedan na ušću Neretve u Posebnom ornitološko-ihtiološkom rezervatu kako bismo skupljali otpad na plaži. Ipak plastika koja završi u prirodi neće nikad nestati, može postati samo sve sitnija. Upravo ti sitni dijelovi završavaju u hranidbenom lancu, na kraju i u nama. 

Povodom Svjetskog dana djece organizirana je akcija čišćenja. Sudionici su Regionalna agencija DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Srednja i poljoprivredna škola u Opuzenu i Udruga Biom. 

Na početku je održana kratka edukacija o području u kojem se nalazimo i onečišćenju mora plastikom i ostalim otpadom. Nakon toga smo navukli rukavice i krenuli u akciju. Dio nas je čistio kameni nasip, a drugi dio je čistio plažu. Potrudili smo se, no ostalo je otpada za još koju akciju.

Nakon akcije, ostavili smo malo vremena za promatranje ptica. Patke, galebovi, ćurlini i čaplje vjerno su nas dočekali.

Dio atmosfere možete doživjeti kroz fotografije u galeriji dolje.