Održan seminar Sudjelovanje javnosti u radu zaštićenih područja

  • 21.03.2017.

IMGP3549

U četvrtak 9. ožujka u hotelu Panorama u Zagrebu udruge Sunce i BIOM su organizirale seminar “Sudjelovanje javnosti u radu zaštićenih područja“. Seminar se održava u sklopu IPA projekta “Odgovorno za prirodu” čiji je cilj doprinijeti povećanju razine transparentnosti i efikasnosti u upravljanju prirodnim resursima u Hrvatskoj. Projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a potporu je dalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na seminaru su sudjelovali predstavnici 20 javnih ustanova, 5 organizacija civilnog društva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP). Jutarnji dio seminara se sastojao od predavanja i razmjene iskustva više javnih ustanova i udruga. HAOP je prezentirao strukturirani pristup uključivanju dionika, a govorilo se i o sudskoj praksi kao mehanizmu sudjelovanja javnosti. Također je inspekcija zaštite prirode predstavila svoja iskustva u radu. U popodnevnom dijelu seminara su svi sudionici radili na preporukama za unapređenje sudjelovanja javnosti i to koristeći metodu world cafe koja omogućava facilitiranju diskusiju kroz strukturirani proces.

Preporuke sudionika seminara će se ugraditi u izvještaj o istraživanju sudjelovanja javnosti u radu zaštićenih područja koji će uskoro biti dovršen i dostupan javnosti.

Najavljujemo i idući seminar u sklopu istog projekta – “Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima” koji će se održati 6. travnja 2017. u hotelu Panorama u Zagrebu. Ciljana publika seminara su županijski upravni odjeli koji provode okolišne postupke, kao i udruge i druge institucije iz sektora zaštite prirode.