Održan seminar “Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima” u organizaciji udruga BIOM i Sunce

  • 11.04.2017.

U četvrtak, 6.4.2017. Udruga BIOM i Udruga Sunce održale su seminar „Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima” u hotelu Panorami u Zagrebu.

Sudionici seminara bili su predstavnici županijskih upravnih odjela nadležnih za zaštitu okoliša, okolišne organizacije s iskustvom sudjelovanja u brojnim okolišnim postupcima, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.  U okviru seminara prezentirati su rezultati istraživanja o provedbi zakonskih obaveza vezanih uz sudjelovanje javnosti na županijskoj razini. Također prezentirana su iskustva županija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, a vezano za provedbu ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu i sudjelovanje javnosti u ovim postupcima. Iz Ureda pučke pravobraniteljice čuli smo o slučajevima povezanim s okolišnim pitanjima dok su Udruga Sunce i BIOM predstavili svoja iskustva sudjelovanja u okolišnim postupcima na sudu.

Iznimno nas je oduševio odaziv županija i iskazan interes za tematiku seminara. Naime, prisustvovali su predstavnici 12 županija iz RH.

Kroz međusektorsku suradnju donesene su preporuke za unaprjeđenje sudjelovanja javnosti i zainteresirane javnosti u okolišnim postupcima, provedbu okolišnih postupaka i rad povjerenstava. Osobito je utvrđena nužnost unaprjeđenja rada povjerenstva u postupcima procjene utjecaja na okoliš izjavio  je Krešimir Mikulić.

Čist i zdrav okoliš te očuvana priroda interes su svakog od nas. Istovremeno su oni izloženi sve većem pritisku različitih projekata. Okoliš ne može zastupati sam sebe, te ulogu odvjetnika okoliša  često putem sudjelovanja javnosti preuzimaju građani na sebe.

S druge strane, sudjelovanje  javnosti te osobito lokalnog stanovništva donosi cijeli niz prednosti od donošenja utemeljenih odluka, do podrške lokalnog stanovništva, izbjegavanja konflikata istaknula je Gabrijela Medunić-Orlić iz Udruge Sunce; dodajući kako očekuju da se ove preporuke što prije i primijene s ciljem postizanja učinkovite zaštite okoliša te osobito zaštite ekološke mreže kao dijela europske mreže zaštićenih područja Natura 2000. info

Udruge BIOM i Udruga  Sunce ovaj seminar provode u sklopu IPA projekta “Odgovorno za prirodu”. Projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a potporu projektu je dalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Za više informacija kontaktirajte:

Udruga Sunce

GabrijelaMedunić-Orlić, izvršna direktorica/voditeljica projekta, Mob:091 536 08 37

e-mail:gabrijela@sunce-st.org

Udruga BIOM

Krešimir Mikulić, voditelj projekta za udrugu BIOM, Mob: 095 903 60 51, e-mail: kresimir.mikulic@biom.hr