Odbor za okoliš glasao za oslobođenje Europe od pesticida

  • 24.10.2023.

Danas su zastupnici Europskog parlamenta u Odboru za okoliš glasali za suvislu Uredbu o održivoj uporabi pesticida, unatoč pokušajima Europske pučke stranke da ovu uredbu značajno ublaži. Ovo će biti prvi zakon koji postavlja pravno obvezujuće ciljeve za smanjenje pesticida za 50% do 2030.

BirdLife sa zadovoljstvom vidi da je integrirano upravljanje štetnicima (IPM) još uvijek dio temeljnog pravnog teksta i obvezujuće za države članice. IPM je ekološki prihvatljiv sustav kontrole štetnika koji daje prednost alternativnim metodama u odnosu na korištenje kemijskih pesticida.

Marilda Dhaskali, službenica BirdLifea za poljoprivrednu politiku EU-a: “Pesticidi su ozbiljna prijetnja okolišu i ljudskom zdravlju. Laknulo mi je kad vidim da se većina kreatora politike sjetila toga na današnjem glasovanju i glasovala za smislenu uredbu, s pravno obvezujućim ciljevima smanjenja. Smanjenje korištenja pesticida mora se odvijati ruku pod ruku s obnavljanjem staništa prirodnih grabežljivaca štetnika kao što su bubamare i sove ušare.”

U tjednu od 20. studenog budućnost ovog zakona bit će zapečaćena na plenarnoj sjednici.