Obilježeni Europski dani promatranja ptica

  • 10.10.2016.

logo BirdWatch 2016

Na ovogodišnjim Europskim danima promatranja ptica (“EuroBirdwatch”) sudjelovalo je 24 115 osoba, što je naveće europsko promatranje ptica u organizaciji 40 nacionalnih partnera BirdLife International-a u Europi i središnjoj Aziji. Sudjelujući u preko 1,000 raznih zbivanja, ovaj vikend promatrali su zapanjujuću jesensku seobu, putovanje ptica prema njihovim južnim zimovalištima.

Redovito od 1993.g. svaki prvi vikend u listopadu, EuroBirdwatch stremi podizanju svijesti o ptičjim seobama i potiče nužne aktivnosti za zaštitu ptica i njihovih staništa. Uz to, odlična je prigoda da stanovništvo promatra ptice uz pomoć mjesnih znalaca, upoznatih s prirodnim spektaklom koji se svake godine zbiva dva puta!

Ove godine, 40 zemalja u Europi i središnjoj Aziji sudjelovalo je u EuroBirdwatch-u, organiziravši 1,070 događaja i vidjevši 5,8 milijuna ptica selica. Osim promatranja, prepoznavanja i prebrojavanja ptica u prolazu, mnogi partneri BirdLife-a ponudili su razne aktivnosti, od izložbi fotografija do ornitoloških izleta i javnih prstenovanja ptica, kao i posebnih događaja namijenjenih djeci.

Podaci prikupljeni od svih BirdLife-ovih nacionalnih partnera obrađeni su i objavljeni u Europskom Centru, zadatak koji svake godine preuzme drugi partner BirdLife-a. Ove godine, čast da obradi podatke (koje možete naći na stranici www.eurobirdwatch.eu) zapala je partnera iz Švicarske; BirdLife Switzerland. Zbirni podaci na stranici samo su kratak sažetak mnogih važnih opažanja tijekom “EuroBirdwatch 2016” akcije:

Ornitološki značajno:

  • Velika jata zeba i  čvoraka viđena su u mnogim zemljama, što ih čini dvjema najbrojnije opažanim vrstama ovogodišnjih Dana promatranja ptica.
  • U Slovačkoj je – prvi put otkad se Dani organiziraju – zabilježen Raddeov zviždak.

Ostale zanimljivosti:

  • Na Gibraltaru je ministar okoliša i klimatskih promjena bio jedan od posjetilaca EuroBirdwatch-a.
  • LIPU, partner BirdLife-a u Italiji, organizirao je takmičenje pod nazivom “Veliki Dan”, u kojem se učesnici natječu tko će vidjeti najviše raznih vrsta u jednom danu.
  • Đaci podgoričkih škola u Crnoj Gori izrađivali su kućice za gniježđenje sivih sokolova koje će se postaviti širom zemlje.
  • Veći broj škola i vrtića priključio se akciji u Poljskoj.
  • Državni ministar u Luxembourgu, Camille Gira, posjetio je EuroBirdwatch.
  • U Makedoniji su se uključili predstavnici poljskog, nizozemskog i njemačkog veleposlanstva.
  • U Švicarskoj je događaj najavljen u sklopu prognoze vremena na državnoj TV.

Hrvatska redovito sudjeluje u ovoj akciji od 1996. godine. Ptice su prebrojavane na 40 lokacija, u gradovima, selima, nacionalnim parkovima, parkovima prirode, akumulacijskim jezerima … Izbrojano je preko 30 000 ptica iz 126 vrsta, što je najveći broj otkad smo se uključili u ovu akciju. Najbrojnije viđene vrste kod nas su crna liska, šareni čvorak i divlja guska, a viđene su i globalno ugrožene vrste poput malog vranca, patke njorke, orla štekavca, posljednji zaostali primjerci naših gnjezdarica kao što je bijela žličarka, prvi zimski gosti, npr. veliki svračak, u nas rijedak gost orao ribar i egzotična egipatska guska.

Kako nam je bilo, pogledajte u našoj galeriji: