Obilježen EuroBirdwatch 2017 u Hrvatskoj

  • 05.10.2017.

Prošlog vikenda u Hrvatskoj prebrojano više od 32 tisuće ptica

30.9. i 1.10. diljem Europe održani su „Europski dani promatranja ptica“, tzv. Eurobirdwatch. Manifestacija je to koja se održava redovito već 25. godinu zaredom, a organizira ju BirdLife, vodeća svjetska organizacija po pitanju zaštite divljih ptica. Hrvatska sudjeluje već duži niz godina, a nacionalni koordinator je Udruga BIOM, kojoj u koordinaciji pomaže Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Ribnjaci Siščani | Foto: Davor Kirin

Ribnjaci Siščani | Foto: Davor Kirin

Ovogodišnjem pozivu na promatranje ptica odazvalo se više od 250 djece i odraslih koji su sudjelovali na 30 događaja diljem zemlje. Vransko jezero, Lonjsko polje, Kopački rit, delta Neretve, samo su neka od mjesta na kojima su promatrane ptice, a koja su od velikog značaja za zaštitu ptica u Hrvatskoj. Uz promatranja, brojne su škole organizirale predavanja i radionice te su tako mogli naučiti više o pticama i njihovoj migraciji.

Jezero Bundek, Zagreb | Foto: Mirjana Porupski

Jezero Bundek, Zagreb | Foto: Mirjana Porupski

2017. je bila rekordna godina po broju opaženih ptica te je tako izbrojano njih više od 32 tisuće. Oboren je i rekord u broju opaženih vrsta, čak 143. Neki su imali priliku promatrati vrste koje su kod nas rijetke ili se opažaju samo na preletu. Samo neke od zanimljivih vrsta ove godine bili su velika čigra, kulik blatarić, zlatar pijukavac, sijedi žalar te po dvije vrste muljača i pozviždača. Najbrojnija vrsta ove godine je liska s preko 12 tisuća jedinki koje zimuju na Vranskom jezeru.

Gimnazija Križevci | Foto: Gordana Pintarić Kovač

Gimnazija Križevci | Foto: Gordana Pintarić Kovač

Hrvatska ornitofauna bilježi 400-tinjak vrsta ptica, a brojevi s ovakvih kratkotrajnih akcija svjedoče velikoj bioraznolikosti naše zemlje. Cilj ovakvog međunarodnog događanja je približiti svijet ptica ljudima, educirati širu javnost te podići svijest o ugroženosti ptica te opasnostima s kojima se susreću na svom migracijskom putu. Upravo u ovo vrijeme, migracija je na vrhuncu te milijuni ptica odlaze na svoja zimovališta stoga se upravo sad može opaziti velik broj vrsta.

Vransko jezero | Foto: Leonardo Grubelić

Vransko jezero | Foto: Leonardo Grubelić

U 40 zemalja Europe ovog je vikenda ukupno izbrojano preko 4 milijuna ptica putem „Akcije brzog izvještavanja“. U Slovačkom BirdLife partneru, ovogodišnjem EuroBirdwatch centru podaci se još zbrajaju te će ukupna brojka najvjerojatnije nadmašiti prošlogodišnjih 7 milijuna.

EuroBirdwatch 2017 u Hrvatskoj

Više informacija o manifestaciji potražite na: www.eurobirdwatch.eu