Obećavajuće: Tri mlada risa snimljena na južnom Velebitu

  • 28.12.2021.

Fotozamkom postavljenom na južnom Velebitu snimljena je ove jeseni ženka risa s tri mladunca, na području na kojem živi mužjak risa Alojzije, što budi nadu kako je riječ o mladuncima ovog mužjaka naseljenog iz Rumunjske. Ako genetska analiza pokaže da je riječ o Alojzijevim potomcima, bit će to uspjeh projekta LIFE Lynx kojem je cilj upravo to – uvođenje svježih gena u ovdašnju populaciju risa.

Najvažniji cilj projekta LIFE Lynx je zaustavljanje izumiranja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, što se postiže nizom kompleksnih aktivnosti iz različitih područja upravljanja risom. Ovim se putem nastoje osigurati cjelovita i održiva rješenja za sve čimbenike koji ugrožavaju populaciju. Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama na početku projekta 2017. godine bila je izuzetno mala i ugrožena. Razlog tome je nestabilnost malobrojne populacije, čiji je jedini spas dovođenje „svježih“ gena iz druge, stabilne populacije.

Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postiže se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Uspješnost naseljavanja pratit će znanstvena istraživanja, koja će uključivati praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću automatskih fotozamki i GPS ogrlica te brojnih genetskih i ekoloških analiza.

Upravo jedna takva fotozamka snimila je nedavno ženku risa s tri mladunca na terenu našeg Alojzija na području južnog Velebita. Alojzije je porijeklom iz Rumunjske odakle je 2020. godine prevezn i pušten u NP Paklenica. Izuzetno nas vesele ovakva događanja na njegovom terenu jer bi to moglo značiti da je naš trud urodio plodom i da se Alojzije uspješno razmnožava. Svakako ćemo tome pristupiti znanstveno i prionuti poslu. Ove zime imat ćemo više terenskih dana kako bi sa svakim snježnim prekrivačem pokušali prikupiti dlaku ili izmet za genetske analize. Nadamo se prikupiti uzorke ovih malaca i potvrditi svoja najdublja očekivanja – da su potomci našeg Alojzija.

Snimku tri mlada risa i njihove majke pogledajte dolje: