O Konzumu i pticama u mreži

  • 11.01.2014.

Društvenim mrežama i medijima se proširio članak o pokušaju da se jedan trgovački lanac riješi ptica iz svoje poslovnice upotrebom ornitoloških mreža. Kako obično biva, mediji su prenijeli to senzacionalistički i jedine komentare koji su prikupili su bili od čitatelja i posjetitelja, ne i od stručnjaka. Rezultat – raspirivanje panike i više pristiglih e-mailova Udruzi BIOM u kojima se traži očitovanje i podizanje prijave.

Iako se ovaj način rješavanja prisutnosti ptica u zatvorenom prostoru čini okrutan, nama se po dostupnim informacijama čini prihvatljiv. Kako se čini iz fotografije, zbilja je korištena ornitološka mreža kakve ornitolozi redovito koriste. Ukoliko se koristi pravilno, ovo je vjerojatno najmanje stresan način za izbaviti divlje ptice natrag u prirodu. Nakon što se ptice ulove i zapetljaju, osoba s iskustvom neozlijeđenu pticu može izvaditi u svega nekoliko desetaka sekundi bez obzira što se čini da je to nemoguće bez ozljeđivanja. Onaj tko je postavio mrežu, trebao je i dežurati u blizini te redovito vaditi ptice iz mreže van.

Ukoliko je poštovana standardna praksa i prstenovačka etika, ovo je opravdano rješenje.

O tome koliko su ptice bile dugo u mreži nemamo informaciju jednako kao tko je postavio mrežu. Možemo se jedino nadati da je to napravio prstenovač ptica, u suprotnom, riječ je o kršenju zakona (prstenovači imaju dozvolu Ministarstva zaštite okoliše i prirode izdanju posredstvom Hrvatske prstenovačke centrale da koriste ove mreže te da rukuju s pticama).

Ukoliko je Konzum zbilja angažirao prstenovača, onda pozdravljamo ovu praksu jer je riječ o promišljenom koraku. Alternative u obliku “naganjanja” ptica po zatvorenom prostoru obično rezultiraju njihovim iscrpljivanjem i ozljeđivanjem od pokušaja bijega od ljudi.

Ukoliko je Konzum angažirao neovlaštene ljude koji posjeduju ovakve mreže, onda je potencijalno podržao i krivolovce koji vrlo često ilegalno koriste ove mreže kako bi došli do ptica koje kasnije drže u zatočeništvu ili rjeđe, usmrćuju s ciljem konzumacije.

Kvarnerski.com
Index.hr