Novi udarac Euro-parlamenta Zelenom planu: Odobrena Zajednička poljoprivredna politika uništit će prirodu

Novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom izglasanom u Europskom parlamentu odobreno je masovno financiranje uništavanja prirode, ocjenjuje BirdLife novu europsku politiku o poljoprivredi (ZPP/CAP) za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

  • 24.11.2021.

Euro-parlament je glasanjem odobrio Zajedničku poljoprivrednu politiku za period od 2022. do 2027. kojom će se većinom financirati intenzivna i industrijska poljoprivreda. Model intenzivne poljoprivrede koji ovaj ZPP promovira vodi izravno ka gubitku bioraznolikosti, zagađenju vode i zraka, pretjeranom iskorištavanju vode te potiče klimatsku krizu, ocjenjuje BirdLife.

Ovaj ZPP, koji čini otprilike trećinu europskog proračuna, koštat će europske porezne obveznike ugrubo 54 milijarde eura godišnje od 2022. do 2027. godine.

Europski zeleni plan Europske komisije govori da će „Komisija surađivati s državama članicama i dionicima kako bi osigurala da nacionalni strateški planovi za poljoprivredu u potpunosti reflektiraju ambicije Zelenog plana i strategiju Od polja do stola“. Međutim, prve analize pokazuju da će nova generacija nacionalnih strateških planova za ZPP biti većinom „posao po starom“, a ne poticaj tranziciji koji je planeti očajnički potreban.

Sami revizori Europske unije te preko 3.600 znanstvenika osudili su ovaj novi ZPP, a niz istraživanja potvrdilo je da intenzivna poljoprivreda koju ovaj ZPP promovira tjera mnoge vrste k izumiranju. Od 1980. godine, EU je izgubila 57% svojih ptica s poljoprivrednih zemljišta. Leptiri, pčele i leteći kukci također su u opasnom opadanju. Najučinkovitije rješenje za zaokret u nestajanju vrsta poljoprivrednih zemljišta je odvajanje prostora za prirodna staništa kao što su živice, cvjetne trake i lokve na farmama. Potrebno je najmanje 10% zemljišta da bi ova mjera bila učinkovita, no u novi ZPP nije ugrađen ovakav zahtjev, iako je riječ o cilju iz Strategije bioraznolikosti EU.

Marilda Dhaskali, stručna savjetnica za poljoprivrednu politiku EU, BirdLife Europe:

“Ovaj sporazum o ZPP-u je kaos zamaskiran u sistemsku promjenu koji će torpedirati Europski zeleni plan. Ne postoji u njemu ništa što bi prisililo države EU da ne nastave s uništavanjem prirode. Posve je neusklađen s obećanjem Europskog parlamenta da će trasformirati poljoprivredu i s obvezama preuzetim prema Zakonu o klimi i Strategiji bioraznolikosti. Pratit ćemo kako će države članice razvijati nacionalne strateške planove te ćemo ih držati odgovornima da zaštite to malo prirode što je ostalo u Europi“.

Ariel Brunner, viši savjetnik za politiku, BirdLife Europe:

“Od šefova država i nacionalnih političara pa do Predsjednice Von der Leyen svi odreda tvrde da je Europski zeleni plan naša šansa za borbu protiv krize prirode i klime, a dopustili su da ga nacionalni ministri poljoprivrede i članovi Odbora za poljoprivredu europskog parlamenta obezvrijede. Postupili su tako u korist poljoprivrednih sindikata koji brane velike igrače, nasuprot interesima njihovih vlastitih članova. Ovo je tužan dan za Europu i značajan korak unatrag prema bezdanu nepovratnih klimatskih promjena i kolapsa ekosistema“.