Nova prilika za mlade supove iz Oporavilišta na Cresu

  • 07.05.2018.

Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu

Zagreb, 7.5.2018. – Udruga Biom sudjelovala je prošli petak u puštanju bjeloglavih supova iz oporavilišta za bjeloglave supove na Cresu.

U prirodu je pušteno šest mladih supova koji su prošle godine završili u oporavilištu za supove “Beli” kojim upravlja Javna ustanova Priroda. Plavnik, Kvarnerić, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine pronađeni kao ozlijeđeni ptići, danas su prvi put poletjeli kvarnerskim nebom.

DSC_0056

Pet supova je završilo u oporavilištu nakon što su kao rezultat uznemiravanja zbog turistički tura brodom pali u more oko otoka Plavnika. Radi se o mladim pticama koje su bile prestrašene turistima te su pokušale prerano odletjeti iz gnijezda. Ove jedinke su imale sreće te su spašene i dopremljene u centar, najčešće iscrpljene i dehidrirane nakon višesatnog boravka u moru. Šesti sup, Pavlomir, nazvan je tako po mjestu gdje je pronađen, a u oporavilište je dovezen nakon što je lani ušetao u prodavaonicu pršuta.

Nakon što su jedinke kroz zadnjih godinu dana dobile na masi, vraćene su u prirodu. U puštanju su uz Javnu ustanovu Prirodu sudjelovali zaposlenici zagrebačkog Zoološkog vrta te Udruge Biom. Tom prilikom su djelatnici Udruge opremili puštene jedinke satelitskim odašiljačima osiguranima u sklopu EU projekta Like (Interreg Slovenija-Hrvatska).