Nijedna lovačka trgovina u Hrvatskoj ne nudi bezolovnu sačmu, a za 10 mjeseci korištenje olova će se kažnjavati

15. veljače 2023. u Hrvatskoj će stupiti na snagu zabrana korištenja i nošenja sačme koja sadržava olovo u močvarnim područjima ili unutar 100 metara od njih. Ova promjena donosi se na razini cijele Europe, a ako bude uspješno provedena, spašavat će milijune ptica i cijeli ekosustav od trovanja olovom. Provjerili smo dostupnost bezolovnih zamjena na tržištu i žele li lovci prijeći na bezolovne alternative.

  • 06.04.2022.

U studenom 2021. Udruga Biom provela je analizu dostupnosti bezolovne sačme za lov ptica močvarica na hrvatskom tržištu. Utvrđeno je da je bezolovna sačma za lov ptica močvarica na hrvatskom tržištu – nedostupna. Trgovci naglašavaju da nema potražnje za ovim tipom streljiva, no većina trgovaca ujedno je izrazila spremnost za naručivanje bezolovne sačme, ako bude potražnje za takvim proizvodima. No, više njih je izjavilo i da postoji problem nezainteresiranosti i neosviještenosti ključnih skupina o bezolovnom streljivu te smatraju kako se na tom problemu u Hrvatskoj premalo radi.

Tijekom pregledavanja ponude olovne sačme na web stranicama trgovina primijećen je manjak informacija o toksičnosti olova kao i o postojećoj zabrani korištenja olovne sačme u močvarnim područjima. Takve bi informacije, međutim, trebale biti obavezne s ciljem zaštite kupaca.

Manjak potražnje i ponude bezolovne sačme mogao bi biti ključan problem u tranziciji prema netoksičnim alternativama olovnoj sačmi. Što misle sami zainteresirani možete pronaći u našoj analizi preferencija i stavova o odabiru streljiva na ptice močvarice.

Proces postupnog ukidanja uporabe olovne sačme u močvarnim područjima traje u Hrvatskoj još od 2000. godine kad je potpisan Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA). Hrvatska je 2008. donijela akcijski plan zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti kojim se obvezala na postupno smanjenje te prestanak uporabe olovne sačme u močvarama i drugim plitkim vodenim površinama. Zabrana korištenja olovne sačme na močvarnim područjima stupila je na snagu 2013. godine s danom hrvatskog ulaska u EU. U veljači 2021. završio je proces donošenja zabrane na razini cijele Europske unije, te je započeo 24-mjesečni prijelazni rok nakon kojeg će biti kažnjivo posjedovanje i korištenje olovne sačme na močvarnim područjima i 100 metara od njih.

Hrvatska mora uvesti kazne koje su učinkovite, primjerene i odvraćajuće!

————————————————————————————

Analiza je provedena u suradnji sa studentima znanosti o okolišu na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Informacije su prikupljene kroz telefonski upitnik s trgovinama lovačkom opremom, te online kroz pregledavanje internetskih stranica trgovina s lovačkom opremom. U istraživanje su bile uključene 23 lovačke trgovine iz Zagreba (5), Bjelovara (2), Splita (2), Sinja (2), Gline, Kloštara Podravskog, Metkovića, Osijeka, Ploča, Poreča, Rijeke, Strmca Samoborskog, Vidovca, Varaždina i Županje