Nekoliko vijesti iz svijeta biologije

  • 18.08.2012.

Danas, 18.8., je priprema i slaganje kampa na Učki o kojem je već ranije bilo više riječi. Prstenovanje ptica započinje u ponedjeljak, 20.8. te traje do 6.10. kada će se zatvarati kamp. U 50 dana trajanja kampa svi su dobrodošli te se slobodno pridružite ako želite saznati više o pticama, prirodi i BIOM-u. Facebook eventbiom.hr vijest

6. i 7.10. je Euro BirdWatch Day, vikend kada cijela Europa promatra ptice na njihovom odlasku na jug. Taj vikend će i BIOM organizirati događanje odnosno promatranje ptica, jedno u Zagrebu i jedno u sklopu kampa na Učki.

Prije nekoliko dana je istekao rok za predaju komentara na studiju o utjecaju na okoliš za planiranu vjetroelektranu Udbina. Riječ je vjetroelektrani koja bi u obruču zatvorila vjetroturbinama cijelo Krbavsko polje. Krbavsko polje, jedno od naših krških polja je bitno za razne vrste ptice, između ostaloga eje livadarke, zmijara, surog orla – vrste bitne za zaštitu u Hrvatskoj a koje ova studija nedovoljno uzima u obzir. Sve komentare možete preuzeti u pdf formatu.

Udruga Sunce iz Splita je raspisala natječaj za stručno usavršavanje na radnim mjestima Suradnik/suradnica – pripravnik/pripravnica na Zelenom telefonu i Suradnik/suradnica – edukator edukatorica. Rok je 28.8.2012.

Objavljen je novi broj Hyla herpetološkog biltena. Dostupni su pojedinačni članci te link za pregled cijelog broja on-line, kao i download istoga.

Helmholtz Centre for Environmental Research – UFZ uzima 50 (pedeset!!!) doktoranata. Rok je za 6 dana pa brzo pogledajte.

I na kraju – žalosna vijest: u srijedu 15.8. preminuo je Martin Schneider-Jacoby koji je u Hrvatskoj značajan kao jedan od prvih zaštitara vlažnih staništa, prije svega Lonjskog polja, a nedavno i Neretve. Osim Hrvatske, Martin je ulagao napore u zaštitu prirode Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije…