Na Neretvi održano treće “Ornitodruženje” u sklopu “Dana Dragutina Rucnera”

  • 30.11.2017.

Proteklog tjedna, od 24. do 26. studenog 2017., na Neretvi je održan stručni skup “Dani Dragutina Rucnera” koje je zajedno s Udrugom Biom organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (JU DNŽ).

Prvi dan, u Metkoviću je JU DNŽ održala događanje pod nazivom “Upravljamo prirodom” namijenjeno predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te institucijama i drugim dionicima s područja delte rijeke Neretve, a s ciljem informiranja sudionika o održivom upravljanju zaštićenim dijelovima prirode i ekološkoj mreži (Natura 2000). Vedran Lucić iz Udruge Biom održao je predavanje s temom “Zašto zaštita prirode?”, a predstavljen je i prijedlog Plana upravljanja Deltom Neretve.

Iduća dva dana Biom je u Opuzenu organizirao “Susret ornitologa i promatrača ptica -ornitodruženje” na kojem su osim stručnjaka sudjelovali i ostali entuzijasti i zaljubljenici u ptice. Ornitodruženje kao neformalno događanje jedinstvenog je karaktera zbog zajedničkog sudjelovanja profesionalnog kadra i ornitologa amatera kojima je zajednički cilj istraživanje i zaštita ptica. I ove su godine uz stručne sudionike sudjelovali i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te polaznici Treninga prepoznavanja ptica (BirdID) koji su se mogli upoznati s različitim mogućnostima rada s pticama.

Dvodnevan program Ornitodruženja donio je brojna izlaganja o aktualnim temama iz svijeta ornitologije. Skup je započeo predavanjem o Dragutinu Rucneru, čovjeku koji je ostavio velik trag u hrvatskoj ornitologiji. Nakon izlaganja tematski vezanih uz područje Neretve nastavljeno je s pregledom aktivnosti u ornitologiji. Predstavljena su pojedina stručna istraživanja, programi i rezultati većih monitoringa te nove tehnologije i alati u istraživanju ptica, a najavljeni su i neki budući projekti.

Fotografija: Dvoržak i Ledinšćak

Fotografija: Dvoržak i Ledinšćak

Jutra su sudionici mogli iskoristiti za neobavezno promatranje ptica, a organiziran je i zajednički izlet na ušće Neretve. Večernje druženje bilo je popraćeno putopisnim predavanjem o Melaneziji, a cijelo Ornitodruženje završilo je raspravom za šest okruglih stolova.

Veliki interes za sudjelovanje na Ornitodruženju na Neretvi dokazuje kako je to vrlo cijenjena destinacija za promatrače ptica, što deltu istovremeno promiče kao izrazito važno zimovalište, odmorište i gnjezdilište za brojne vrste ptica.

Ornitodruženje održano je u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3”, kojeg financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.

26942482529_bb79bbbd31_o

31724476990_3ee0206d69_o