Na Lastovu otvorena izložba: Budućnost za morske ptice

  • 02.08.2019.

plakat artinaNa Lastovu u restoranu Amfora 1. kolovoza otvorena je izložba o morskim pticama – greguli, kaukalu i sredozemnom galebu. Izložba je otvorena do 24. kolovoza 2019. kada se održava Noć albatrosa. Autori fotografija su Goran Šafarek, Biljana Ječmenica, Martin Austad i Javna ustanova “Park prirode Lastovsko otočje”.

Priroda je poput lančića sačinjena od mnoštva karika. Pukne li jedna, puca cijeli lanac i gubi svoj smisao. Ljudi su kao i sva živa bića ove planete dio tog lanca, dio prirode i jedni o drugima ovisimo. Naša zadaća tijekom života nije samo osigurati opstanak sebe, svoje djece i potomaka, već i opstanak svih živih bića. Kako ni ona ne mogu bez nas, ni mi ne možemo bez njih. Misao vodilja nam treba biti da čuvamo svijet oko nas i na taj način da čuvamo sami sebe. Nekada ne uspijevamo brinuti o svijetu, ali ne zbog nebrige, nego iz neznanja. Upravo stoga ova izložba želi približiti svijet tri vrste morskih ptica, kaukala, gregule i sredozemnog galeba, koje žive daleko od kopna, na pučini. Tri borca u surovim uvjetima, tri veličanstvene ptice koje se nažalost sve više i više susreću s negativnim ljudskim djelovanjem.

U davnini su mornari smatrali albatrose dobrim znakom. Često su ih mogli vidjeti kako danima, bez odmora, lete i prate njihove brodove. Kada bi ih ugledali da krstare iznad valova, znali su da će im donijeti sreću. I Hrvatska ima svoje albatrose, gregulu i kaukala, neumorne letače na pučini…Saznajte više na http://www.lifeartina.eu/.

ARTINA_EXHIBITION_03

ARTINA_EXHIBITION_01