Ministarstvo treba uključivati građane u javne rasprave i mimo pandemije

Ministarstvo nije prihvatilo Smjernice jer se nije slagalo s prepoznavanjem aktualnih problema u uključivanju javnosti u javne rasprave i s prijedlozima mogućih rješenja

  • 24.05.2021.

„Uključivanje javnosti u javne rasprave u postupcima zaštite okoliša u pandemijskim uvjetima“ naziv je projekta koji je financiran u okviru programa Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj i proveden od 1. lipnja do 31. studenog 2020. godine. Cilj projekta je bio na participativni način, kroz konzultacije sa svim relevantnim dionicima, izraditi Smjernice za uključivanje javnosti u pandemijskim uvjetima, koje Vam ovom prilikom i predstavljamo kao glavni rezultat projekta.

Uz problematiku uključivanja javnosti u pandemijskim uvjetima, dionici su istaknuli da je problematika uključivanja javnosti u javne rasprave već niz godina aktualno pitanje koje je adresirano kroz niz projekata te su nastale upute, prijedlozi i priručnik koji omogućuju rješavanje različitih aspekata ove problematike. Stoga konačna verzija Smjernica uključuje i prilog s dosad objavljenom literaturom i preporukama koje nadilaze pandemijske uvjete, ali su neophodne za adekvatno uključivanje javnosti u javne rasprave, što uključuje preporuke vezane za transparentno uključivanje i poboljšanje sudjelovanja javnosti u javnim raspravama, te prijedloge za izradu nove Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti.

Međutim, iako su prilikom izrade smjernica prepoznati aktualni izazovi u uključivanju javnosti u javne rasprave i prijedlozi za njihovo moguće prevladavanje, nažalost nije bilo moguće postići konsenzus. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo je prihvatiti Smjernice jer se nije slagalo s time da Smjernice adresiraju išta šire od izazova u pandemijskim uvjetima, bez obzira što su dionici prepoznali i širu problematiku. Usprkos nizu pokušaja rješavanja problema kroz dijalog, Ministarstvo je ostalo pri svom stajalištu.

Zaključno, ove Smjernice predstavljaju stav svih uključenih dionika, izuzev Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ministarstvo nije prihvatilo Smjernice jer se nije slagalo s prepoznavanjem aktualnih problema u uključivanju javnosti u javne rasprave i s prijedlozima mogućih rješenja. Ostaje nada da će pritisak stručne i šire javnosti doprinijeti tome da Ministarstvo prepozna važnost ove teme i uključi se u njeno rješavanje.