Mentori i mentoriranje – koristi od stručnih praksi

Stručne prakse i mentorstvo postaju sve važniji alat u prenošenju znanja i iskustva.

  • 08.04.2022.

Mentorstvo se definira kao kompleksan, interaktivan proces koji se odvija između pojedinaca različite razine iskustva i stručnosti, u kojem stručnjak (mentor) daje podršku kolegi ili kolegici (mentee) s ciljem postizanja učinkovitosti i kvalitete osobnog rada, profesionalnog napredovanja i doprinosa kvaliteti organizacije u kojoj radi. Drugačije rečeno, u poslovnom okruženju, osoba koja ima više radnog iskustva vodi manje iskusnu osobu, daje joj podršku, savjete i primjere. Mentorstvo se često koristi kod pisanja znanstvenih, diplomskih ili završnih radova, kod uvođenja novih kolega u posao ili pri profesionalnom osposobljavanju kao jednog od načina unaprjeđenja kvalitete rada i podrška u razvoju karijere.

Za mentorirane osobe (eng. mentee) to znači da uz sebe imaju osobu u koju se mogu pouzdati, pitati za savjet i mišljenje, koja će pratiti njihov rast i razvoj karijere te ponuditi drugačije perspektive.

Kod stručnih praksi studenata i srednjoškolaca to znači da imaju oko sebe sigurno okruženje i okolinu za isprobavanje novih stvari, „nježniji“ ulazak u svijet rada te im se daje prostor za otkrivanje stvari koje ih više zanimaju i kojima se možda žele baviti u budućnosti. Uz podršku i ohrabrenje mentora mogu otkriti i njegovati svoje talente, prepoznati „rupe“ u znanju i primijeniti naučeno u praksi.

Stručne prakse u zaštiti prirode pružaju uvid u direktne konzervacijske mjere na terenu, načine prikupljanja i obrade podataka te njihova korištenja u zaštiti prirode.

Za mentore proces mentoriranja predstavlja izazov upoznavanja osobe s manje iskustva s načinom funkcioniranja organizacije i procesom odlučivanja, a u isto vrijeme izaziva i osjećaj ponosa i zadovoljstva gledajući i prateći napredak kolega s manje iskustva. Mentoriranje omogućava mentoru razvitak i korištenje većeg broja vještina poput vještina vođenja te prijenosa znanja na jasan i koncizan način. To je također prilika za izgradnju novih odnosa i umrežavanja te sagledavanja svojih postignuća.

Biti mentor znači odgajati, voditi i pratiti nove generacije ljudi koji će dobivene vještine aktivno koristiti u svom radu i svakodnevnom životu.