Međunarodni dan biološke raznolikosti: Nismo sami u borbi protiv klimatskih promjena

  • 22.05.2018.

Uoči Međunarodnog dana biološke raznolikosti, koji se obilježava 22.05., Bernska konvencija pokrenula je kampanju pod nazivom „Not alone“ s ciljem podizanja svijesti o ulozi i vrijednostima bioraznolikosti u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

not_alone_fb_banner_square

Strasbourg, 22. Svibnja 2018. – Sve češće svjedočimo devastirajućim učincima klimatskih promjena na živi svijet i ekosustave. S druge strane, nova istraživanja pokazuju kako nam pojedine vrste biljaka i životinja mogu pomoći u ublažavanju posljedica globalnog zatopljenja. One sprječavaju gradove da postanu tzv. vrući otoci, zone visokih temperatura, koje su nastale zbog korištenja određenih materijala kod gradnje te zbog suvremenog načina života. Osim nepodnošljivih temperatura, posljedice koje stvaraju urbani vrući otoci su i smanjena kvaliteta zraka, neravnoteža kišnih razdoblja te širenje invazivnih vrsta.

Kako bi se podigla svijest o ovom problemu, Bernska konvencija pokrenula je kreativnu medijsku kampanju pod nazivom „Not alone“ (prev. „Nismo sami“). Cilj je kampanje potaknuti javnost na promišljanje o važnosti bioraznolikosti u ublažavanju štetnih utjecaja uzrokovanih povećanjem temperatura u urbanim sredinama. Kampanja naglašava kako nismo sami u borbi za očuvanje bioraznolikosti, te preko sadržaja namijenjenog društvenim mrežama predstavlja biljne i životinjske vrste koji pomažu u zadržavanju niže temperature u gradovima, što ih čini čišćima i zdravijima.

Sadnjom biljaka na krovnim vrtovima bolje se izoliraju zgrade čime se smanjuje količina topline emitirana klima uređajima, smanjuje se naš ugljični otisak, a ujedno i račun za struju. Šume u urbanim područjima i drvoredi na ulicama ne samo da smanjuju zagađenje zraka već stvaraju prirodni hlad kojim se snižava temperatura. Šišmiši i ježevi pomažu u regulaciji broja komaraca u vrućim ljetnim noćima čime nas štite od mogućih zaraza. Neke od izabranih vrsta pod izravnom su zaštitom Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija). Cjelovit popis vrsta može se pronaći na web stranici: http://not-alone.eu/

Bernska konvencija je europski sporazum o zaštiti divljih vrsta i staništa koji više od 30 godina doprinosi održivom razvoju na Zemlji. Potpisana je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe 1979. godine, a od tad ju je ratificiralo više od 50 zemalja, uključujući Europsku uniju. Osnovni cilj Konvencije je promovirati edukaciju i podizati svijest o potrebi zaštite vrsta flore i faune, te njihovih staništa. Republika Hrvatska Konvenciju je usvojila 2000. godine.