Međunarodna kampanja Spring Alive

  • 16.03.2012.

BirdLife poziva svu djecu (i odrasle) da se uključe u praćenje čudesne proljetne migracije ptica u Europi. Kampanju provodi međunarodna udruga za zaštitu ptica BirdLife u suradnji s parterskim udrugama u preko 35 zemalja Europe i, od nedavno, Afrike. Hrvatski partner je Udruga BIOM.

Znate li da čiope mogu spavati dok lete?
Znate li da je mužjak rode zadužen za uređenje gnijezda?
Znate li da kukavice svoja jaja polažu u gnijezda drugih ptica?

Ptičji svijet je očaravajući i zanimljiv, a potrebno je tako malo da uronite u taj novi svijet i otkrijete kako ptice uspijevaju svake godine prevaliti taj dalek put od zimovališta u Africi pa sve do naših polja i kuća. Krenite s nama u avanturu promatranja ptica i budite dio te čudesne pojave – migracije ptica.

Sve što vam treba je lijep dan, širom otvorene oči i uši, ljubav prema prirodi te malo dobre volje. Iako je akcija prvenstveno namijenjena djeci, dobne granice za sudjelovanje nema. Ako volite prirodu i želite provesti više vremena u prirodi, a pritom naučiti nešto novo, ovo je aktivnost za vas. Ne samo da ćete upoznati ptice selice i njihov čudesan put migracije, već razvijate svijest o zaštiti prirode i ptica i direktno sudjelujete u promoviranju njihove zaštite.

Ulogirajte se na Internet stranicu www.springalive.net gdje možete unijeti svoja opažanja ptica selica, pregledavati rezultate opažanja i podijeliti svoja iskustva s drugima. Internet stranica je posebno namijenjena djeci i sadrži razne edukativne, ali i zabavne sadržaje. Stranica je također izvor velike količine informacija za male ornitologe – promatrače ptica. Putem Spring Alive internet stranice, djeca iz cijele Europe pozvana su da razmijene svoja prva opažanja rode, lastavice, čiope, kukavice i pčelarice.

Od djece, njihovih prijatelja i obitelji željeli bismo saznati kada prvi glasnici proljeća pristižu u Hrvatsku. Ono što zanima nas ornitološke organizacije, je saznati dan u godini kada većina ljudi po prvi puta opazi određenu vrstu ptice, i tako svake godine.

Opažanja ptica selica, koje djeca mogu na vrlo jednostavan i njima pristupačan način prenijeti putem Spring Alive internet stranice, pomažu stručnjacima ornitolozima da vide dolazi li ovih pet odabranih vrsta ptica ranije nego prijašnjih godina, što može ukazivati na povećanje temperature u europskim zemljama. Na ovaj način Spring Alive kampanja može doprinijeti podizanju svijesti o klimatskim promjenama među Europskom mladeži.

Projekt Spring Alive započeo je u Njemačkoj 1987. Od tada, Spring Alive proširio se na velik broj zemalja, čime se značajno povećao i broj opažanja ptica. Trenutno se projekt provodi u 38 zemalja Europe putem BirdLife partnerskih udruga, a od 2010. godine provodi se i u Africi. Prošle godine prikupljeno je preko 110 000 opažanja ptica i time su građani doprinijeli zaštti ptica i prirode.