Manifest protiv izgradnje novih hidroelektrana u Europi

Iako se 91% postojećih i planiranih postrojenja u Europi smatra „malim“ - što znači da imaju kapacitet ispod 10 MW - i malo doprinose energetskom miksu, njihovi utjecaji na okoliš su dramatični

  • 27.10.2020.

150 nevladinih organizacija udružilo se u pozivu institucijama EU da prekinu javno financiranje novih hidroenergetskih projekata u Europi. Izgradnja više hidroelektrana u suprotnosti je s ciljevima bioraznolikosti Europskog zelenog sporazuma, s obzirom na mali doprinos koji bi novi pogoni donijeli energetskoj tranziciji u odnosu na štetu okoliša koju uzrokuju. WWF, zajedno s potpisnicima kao što su Climate Action Network Europe i BirdLife, traže da se javne investicije preusmjere prema nadogradnji postojećih postrojenja, mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije manjeg utjecaja, poput vjetra i sunčeve energije.

Mobilizacija nevladinih organizacija dolazi nekoliko mjeseci nakon što je nova analiza otkrila da je 93% europskih slatkovodnih migrirajućih riba izgubljeno od 1970. godine, dijelom i zbog hidroenergije. Iako se 91% postojećih i planiranih postrojenja u Europi smatra „malim“ – što znači da imaju kapacitet ispod 10 MW – i malo doprinose energetskom miksu, njihovi utjecaji na okoliš su dramatični. Ako se ova postrojenja nastave graditi, uništit će posljednje europske rijeke slobodnog toka i dalje degradirati sve osjetljivije slatkovodne ekosustave.

Andreas Baumüller, voditelj prirodnih resursa iz Ureda za europsku politiku WWF-a, rekao je: „kontinuirano financiranje novih hidroenergetskih projekata od strane Europske komisije i europskih financijskih institucija potpuno je u suprotnosti s ambicijama EU Strategije biološke raznolikosti i njenog cilja vraćanja 25.000 km rijeka slobodnog protoka. Uklanjanje alata za financiranje i poticaja za nove hidroenergetske projekte sve je hitniji korak prema smanjenju gubitka biološke raznolikosti u EU, ispunjavanju ciljeva postavljenih Okvirnom direktivom o vodama i podršci Europskom zelenom sporazumu.”

Alex Mason, viši službenik za politiku, klimu i energiju u Uredu za europsku politiku WWF-a, dodao je: „Moramo hitno prijeći na 100-postotni sustav obnovljivih izvora energije. No, doprinos koji bi nova hidroenergija mogla dati trivijan je u usporedbi s ogromnom ekološkom štetom koju bi mogla prouzročiti. Umjesto toga, trebali bismo ulagati u vjetar i solarnu energiju, u kombinaciji s fleksibilnošću potražnje i skladištenjem. ”

Manifest poziva na:
Kraj subvencioniranja novih hidroelektrana EU svih veličina, uključujući putem regionalne politike i fondova projekata od zajedničkog interesa.
Kraj financiranja Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj za sve nove hidroelektrane u Europi.
Sve nove hidroenergije izuzeti s popisa obnovljivih izvora energije koji ispunjavaju uvjete za državnu potporu.
Javne financije za nove hidroelektrane preraspodijeliti na ekološke obnove, projekte uklanjanja brana, posebno tamo gdje su brane zastarjele, te prema drugim obnovljivim energijama poput vjetra i sunčeve energije.