Mala škola krivolova – okusi tradicije

  • 01.10.2014.

U izdanju od 30.9.2014. novine “24 sata” donosi članak u kojem donose lijep i precizan opis krivolovne prakse u Delti Neretve. Posebno nas veseli da je to samo mali uvid u gastromagazin koji izlazi 4.10.2014. i donosi još “tradicionalnih specijaliteta iz neretvanske doline”. Nadamo se da će opet, osim recepata, biti i poučnih članaka o kršenju hrvatskih zakona i propisa. U nastavku donosimo problematični članak, a na kraju možete pročitati i obrazloženje.

_______________________________________________________
Divlja patka – delicija iz neretvanske doline

OKUS TRADICIJE – Iskusno oko lovca i spretne ruke kuharice zaslužni su za tradicionalne specijalitete iz Momića

U Momićima, selu nadomak Metkovića, život je vezan uz neretvanske lađe, polja mandarina i tradicionalne delicije, govori Ivo Dragović, vlasnik restorana.
U radu restorana sudjeluje cijela obitelj, a namirnice za izvorna jela Dragovići pronalaze u rijeci, njezinim rukavcima, močvarnom prostoru bogatom i pticama močvaricama. Ivo u sezoni okom iskusnog lovca lovi divlje patke kako bi gosti mogli uživati u poznatom specijalitetu, divljoj patki na neretvanski način kojoj slast pružaju arome vina i kvasine. Delta Neretve prostor je za mnoge divlje ptice selice kojima je taj prostor najvažniji koridor na putu u toplije krajeve. Vabilice od trske sve više zamjenjuju snimljenim zvukovima i pjevom liske s CD-a. Puštajući takvu glazbu, liske i s velikih visina znaju doslovno padati pred lovce.

_______________________________________________________
Podebljani dijelovi upućuju na očito kršenje više hrvatskih zakona i propisa. Naime, prema ovom tekstu se stječe dojam da se krivolov odvija za vrijeme turističke sezone (kada ima gostiju), a ne za sezone lova, zimi. U ljetnim mjesecima je lovostaj za sve ptice jer ptice tada gnijezde i podižu mlade.

U drugom dijelu je gotovo nevjerojatno kako se opušteno piše o kršenju Zakona o lovstvu. Naime, ptice nije dozvoljeno privlačiti (vabiti) snimljenim glasanjima jer ih se tako koncentrira u velikim brojevima – ptice pretpostavljaju da je sigurno područje za njih ako tamo ima drugih ptica (a nema ih) te slijeću pred lovce. Ili u ovom slučaju padaju nakon što se u njih saspe olovo.