Nina L. Eschebach o Maloj filozofiji ptica

  • 26.02.2021.

Ako ste istinski zaljubljenici u ptice, „Mala filozofija ptica“ pravi je literarni izbor za vas. Autori su Philippe J. Dubois, ornitolog i pisac, te filozofkinja Élise Rousseau. Oboje su napisali niz relevantnih radova o prirodi, životinjama i klimatskim promjenama.

Ova nam mala knjižica, koja se proteže na svega 135 stranica, pruža uistinu jedinstven pogled u svijet ptica. Čitajući divne i tople male pričice posvećene ptičjem svijetu, uviđamo kako dijelimo mnogo sličnosti s tim bićima, kako karakterne tako ponekad i crte ponašanja. U nekim dijelovima nas ptice iznenađuju, knjiga „razbija“ mnogo predrasuda o tim stvorenjima. Tako na primjer nije istina da su sve ptice vjerne čitav život svojim partnerima, a postoje čak i primjerci koji odgajaju svoje ptiće u tzv. komunama nalik na dječje jaslice (zajednica plamenaca).

Drugi zanimljiv primjer su patke koje nas u jednom poglavlju podučavaju o nužnosti uzimanja vremena za sebe, koje nam je najpotrebnije kad smo ranjivi, kako bismo punih baterija mogli nastaviti naprijed. One se naime u doba mitarenja, u periodu tzv. eklipsnog perja, povlače u svoj mirni kutak kako bi se zaštitile od grabežljivca dok su najranjivije, ne mogu letjeti i čekaju da im se obnovi perje. Kao što i one mijenjaju svoje ruho, knjiga nam poručuje da bismo i mi češće trebali mijenjati svoje vlastito ruho.

…kako bismo se mogli

preporoditi moramo dopustiti da nešto umre u nama…

Ptice su uistinu mudre učiteljice ljubavi, slobode, hrabrosti i ljepote od kojih možemo još puno naučiti. Sigurna sam da će vas ovaj mali dragulj oduševiti.

Nina Lucija Eschebach volonterka je Udruge Biom te velika zaljubljenica u prirodu i jezike. Sama često piše pa tako ima i blog Planinarski zen posvećen planinarenju.