Krećemo u promatranje ptica po gradovima Hrvatske

  • 05.04.2024.

Znanost je odavno potvrdila da ptice i priroda doista mogu koristiti našem mentalnom zdravlju, a to vrijedi osobito za ljude koji žive u naseljenim mjestima. Studija iz 2017. objavljena u znanstvenom časopisu BioScience mjerila je različite karakteristike prirode u gradskim četvrtima i otkrila da su vegetacijski pokrov i popodnevna brojnost ptica pozitivno povezani s manjom prevalencijom depresije, anksioznosti i stresa. Nalazi su bili toliko jasni da su istraživači mogli brojčano utvrditi minimalnu količinu vegetacijskog pokrova potrebnu za smanjenje svakog problema s mentalnim zdravljem: 20% za depresiju, 30% za tjeskobu i 20% za stres.

Ako se usredotočimo samo na ptice, studija iz 2020. objavljena u znanstvenom časopisu Ecological Economics stavila je doslovno cijenu na bioraznolikost ptica. Rezultati su pokazali jasnu vezu između sreće i broja vrsta ptica. Zapravo, utvrđeno je da su ptice jednako važne za dobrobit ljudi kao i financijska sigurnost. Prema njihovim izračunima, blizina 14 dodatnih vrsta ptica pružala je isto zadovoljstvo kao i zarada od dodatnih 150 američkih dolara mjesečno.

Postoje čak dokazi da nam pjev ptica može povećati sposobnost zadržavanja pažnje i pomoći nam da se oporavimo od stresa. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Journal of Environmental Psychology otkrila je da je pjev ptica vrsta prirodnog zvuka koji ispitanici najčešće povezuju s oporavkom od stresa i obnovom pažnje. Ispitanici su ispričali da ih je pjev ptica podsjetio na opuštajuće prirodne krajolike, te da je sam po sebi bio ugodan i melodičan za uho.

Više od polovice svjetskog stanovništva danas živi u urbanim područjima, te je za ljudsku dobrobit važno održavati vezu sa sastavnicama prirode oko nas. Udruga Biom u sklopu svoje posvećenosti problemima urbane bioraznolikosti već niz godina redovito održava ture promatranja ptica na nekoliko lokacija u Zagrebu, a ove godine zaputit ćemo se i u druge gradove Hrvatske.

Tako za sve zainteresirane građane Garešnice organiziramo promatranje ptica u subotu 13. travnja u 9h kod ŠRD “Som” u Kaniškoj Ivi, u suradnji s Centrom za posjetitelje Natura 2000. Prošetat ćemo se uz ribnjak i uživati u prizorima i pjevu raznolikih vrsta ptica. (Napomena: promatranje u Garešnici je odgođeno). Dan nakon toga, u nedjelju 14. travnja u Daruvaru organiziramo upoznavanje s pernatim sugrađanima, uz potporu Mojportal.hr. Okupljamo se u 9h kod Ivanovog vrela u Julijevom parku, odakle krećemo u šetnju Rimskom park šumom. Nadalje, građani s područja Križevaca dobrodošli su pridružiti se promatranju ptica u subotu 27. travnja u 9h kod Vidikovca Ratarna, gdje ćemo se prošetati prekrasnim mozaičnim staništem s dalekozorima u rukama.