Kormoran u Maksimiru

  • 26.11.2014.

Već treću zimu zaredom do naše Udruge stiže dojava gospođe Dunje Kolar o viđenju kormorana ili velikog vranca (Phalacrocorax carbo) u Maksimiru. Dunja je pretprošlu zimu uspjela fotografirati pticu na Prvom maksimirskom jezeru te ono što je bitnije, zabilježila je i fotografirala prsten na nozi kormorana. Pomoću podataka na prstenu od Zavoda za ornitologiju smo saznali da je naš “maksimirski” kormoran zapravo Estonac, koji za zimovalište već 3 godine odabire Lijepu našu. Naime, jedinka je prstenovana 2012. godine u Saaremi u Estoniji te je tada bila stara godinu dana. Ako vidite ovu pticu u Maksimiru nemojte ju uznemiravati, već se samo izdaleka divite koliki je put prešla.

Što je prstenovanje ptica?

Znanstveno prstenovanje metoda je istraživanja koja se temelji na obilježavanju divljih ptica  aluminijskim prstenom. Ptice se također mogu prstenovati plastičnim prstenjem u boji. Prstenovač na pticu stavlja jedan prsten u boji s kodom ili više prstena koji onda tvore jedinstvenu kombinaciju boja. Budući da su takvi prsteni lako uočljivi iz daljine i pomoću dalekozora, promatrač može identificirati pticu bez njenog hvatanja. Upravo jedan takav prsten nalazi se na kormoranu iz Maksimira. Nakon što prstenovači obilježe pticu ona se  neozlijeđena pušta na slobodu s istog mjesta na kojem je ulovljena. Svako opažanje prstenovane ptice,  bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog lovljenja i puštanja ili pronalaženjem mrtve ptice,  govori nam o njezinu životu, posebno o putovima njezina kretanja.

Kako i kome možete dojaviti nalaz prstenovane ptice?

Prstenovanje u svakoj zemlji organiziraju prstenovačke centrale. Sve prstenovačke centrale u Europi ujedinjene su u Europski prstenovački savez – EURING (European Union for Bird Ringing). U Hrvatskoj ovu aktivnost provodi Zavod za ornitologiju, pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Prijavom nalaza prstenovane ptice, Zavodu dajete vrijedne informacije o praćenju kretanja i selidbi ptica, ali i podatke o smrtnosti i životnom vijeku, spolu, podatke o staništima u kojima se ptice zadržavaju i dr. Pri prijavi nalaza, potrebno je Zavodu obavezno dostaviti sljedeće podatke: ime centrale na prstenu, broj prstena te datum i mjesto nalaza. Tako, za svaku prstenovanu pticu možemo saznati njenu “biografiju”.