Konferencija o iskorištavanju energije vjetra i utjecajima na ptice okupila međunarodne stručnjake

Udruga Biom vodi proces izrade smjernica za procjenu utjecaja vjetroelektrana na ptice. U okviru izrade navedenog dokumenta organizirali smo jednodnevnu Konferenciju o iskorištavanju energije vjetra i utjecajima na ptice.

  • 03.03.2020.

S obzirom na to da smo, kroz dijalog s relevantnim dionicima u prvoj fazi izrade smjernica, adresirali potrebna poboljšanja kada je u pitanju planiranje vjetroelektrana i procjena njihovog utjecaja na ptice – upravo je organizacija navedenog događaja bila jedna od prilika za prikupljanje novih iskustava i saznanja u tom području. Predavači su bili stručnjaci iz Škotske, Engleske, Portugala te Španjolske.

Tristan Evans, Turnstone Ecology

Spomenuti događaj organizirali smo kako bismo potaknuli razmjenu znanja i iskustava između različitih tipova dionika u planiranju vjetroelektrana. Čuli smo iskustva tvrtki koje procjenjuju utjecaje vjetroelektrana na okoliš, iskustva državne agencije za zaštitu prirode iz Škotske, koja donosi odluke o prihvatljivosti projekata, kao i iskustvo investitora, tj. tvrtke koja planira i gradi vjetroelektrane.

David Tidhar, Natural Power

Nadamo se da će ovaj događaj potaknuti i buduća fokusirana okupljanja različitih dionika u planiranju i iskorištavanju energije vjetra, s obzirom na sve rastuće potrebe za ulaganjem u obnovljive izvore energije te sve bržu promjenu dostupnih tehnologija.