Kome smetaju ptice?

  • 30.01.2017.

U krivolovu kraj Nina u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno je više iznimno rijetkih i zaštićenih vrsta ptica. Mali labud, dva tjedna nakon što je zabilježen početkom siječnja, usmrćen je sačmom. Nekoliko dana ranije, na istom mjestu usmrćene su i utve, također rijetke te strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj. Ovaj, kao i većina drugih slučajeva ilegalnog ubijanja divljih ptica, mogao bi proći u potpunosti nekažnjeno.

Svega dva tjedna nakon što je opažen u okolici Nina, uginula jedinka vrste mali labud (Cygnus columbianus) nađena je u 24.1.2017. na istoj lokaciji. Ptica je poslana u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak lešine malog labuda. Nažalost, rendgen je pokazao da se u tijelu labuda nalaze zrna sačme koja su najvjerojatniji uzrok uginuća ove rijetke ptice.

„Ovo je tek 6. opažanje malog labuda u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina. Prilikom tih 6 opažanja je zabilježeno ukupno 12 ptica, odnosno, ovo je bila 12. ptica,“ izjavila je dr.sc. Jelena Kralj iz Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Vijest o opažanju ove ptice početkom siječnja brzo se proširila među ljubiteljima ptica u Hrvatskoj i susjednim zemljama te su mnogi promatrači ptica posjetili Nin i okolicu da uživaju u ovom rijetkom prizoru. Međutim, osim jedne jedinke malog labuda promatrači ptica su zabilježili i odstrijeljene jedinke utve. Utva (Tadorna tadorna) je malobrojna vrsta te je 2016. zabilježeno prvo gniježđenje ove vrste u Hrvatskoj i to na Pagu. Moguće je da su odstrijeljene utve upravo one koje su se jedine u Hrvatskoj gnijezdile. O svemu ovome su obaviještene policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o ovom slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode.

„Ovi slučajevi usmrćivanja rijetkih ptica dokaz su apsolutnog bezvlašća i nezainteresiranosti nadležnih, prvenstveno iz domene lovstva, da se uvede red u lov na ptice. Mali vremenski razmak između ova dva kriminalna događaja upućuje da krivolovci, unatoč prethodnim prijavama i izlascima policije na teren u slučaju krivolova na utve, i dalje nesmetano djeluju na području Nina.“ komentirao je dipl. ing. biologije Vedran Lucić iz Udruge BIOM. BIOM je, sa svojih 15 djelatnika i preko 300 članova, samo jedna u nizu organizacija koja se trudi potaknuti nadležne da se stane na kraj ustaljenim ilegalnim praksama.

U BIOM-u ističu kako je neophodno uspostaviti bolju povezanost policije, lovne inspekcije, inspekcije zaštite prirode, veterinara, Hrvatske agenciju za okoliš i prirodu, te nevladinih organizacija, kako bi se problem krivolova na ptice počeo rješavati na razini cijelog sustava.

Kontakt:
Vedran Lucić, Udruga BIOM
095 905 9948

Dodatno:
Mali labud u Ninu, foto by Ivan Dević
http://www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/Cygcol_foto_Ivan-Devic.jpg

Usmrćene utve u Ninu, foto by Ivan Dević
http://www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/mrtve-utve-2_Ivan-Devi%C4%87.jpg

Utve, foto by Ivan Dević
http://www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/utva_Ivan-Devi%C4%87.png

Rengenski snimci iste ptice, nije potrebno navoditi izvor
http://www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/rengenski-snimak-s-sačmom-1.jpg
http://www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/rengenski-snimak-s-sačmom.jpg

Objava o prvom opažanju malog labuda
http://www.ptice.net/1132-2/

Objava o krivolovu na utve
http://www.ptice.net/krivolov-na-ninskoj-solani/

Napomene:
prema pravopisu, latinski nazivi vrsta pišu se u kurzivu

Rendgenski snimak malog labuda na kojem se vide zrna sačme

Mali labud, autor fotografije: Ivan Dević

Mali labud, autor fotografije: Ivan Dević