Koliko djeca primjećuju biljke i životinjske vrste koje nas okružuju?

  • 31.07.2020.

U sklopu Zen Opuzen art festivala, prošlog tjedna održana je radionica upoznavanja flore i faune Opuzena za djecu od vrtićke do niže školske dobi. Voditeljica radionice Iva Alendar Rajković pripremila je fotografije 26 biljnih i životinjskih vrsta koje je moguće sresti u gradu. Djeca su pažljivo slušala i nestrpljivo čekala vidjeti i zabilježiti živi svijet koji ih okružuje.

Prvi zadatak nije bilo nimalo lagan, u gradskom parku sami su pokušali pronaći nešto s fotografija. Kako bi što uspješnije završili zadatak, podijelili su se u manje grupe i znatiželjno promatrali svaku grančicu oko sebe kako bi uočili što više ptica ili prepoznali biljke. Nakon što je svaka grupa uspješno pronašla neke vrste, voditeljica ih je povela u šetnju Opuzenom, pokazujući im kako se snaći na karti ali i dalje tražeći vrste iz zadatka s liste. uz kartu i pokazala im što su sve još mogli vidjeti.

Sve što su vidjeli i zabilježili, kasnije su zajedno crtali.

Djeca su bila vrlo zainteresirana, pomno su pratila i upijala sve što je voditeljica govorila. Osim oštrog oka i trikova kako uspješno pronaći blago prirode, pravi su mali umjetnici! Nekima se radionica toliko svidjela da su svoje radove ponijeli kući.

Radionica je odrzana u sklopu projekta Adriatic Flyway 4, financiranog od zaklada EuroNatur i MAVA. Projekt Adriatic Flyway kontinuirano se provodi od 2013. godine a glavni mu je cilj zaštita delte Neretve kao ključnog odmorišta, zimovališta i gnijezdilišta ptica na jadranskom seobenom putu. Pratimo stanje populacija ptica na Neretvi, organiziramo edukativna predavanja i radionice za lokalnu zajednicu, surađujemo s Javnom ustanovom “Priroda dubrovačko-neretvanska” i ostalim interesnim skupinama, ali i pratimo utjecaj ilegalnog lova na ptice. Na taj način se kroz projekt nastoji očuvati raznoliki ptičji svijet delte Neretve, kao i suzbiti prijetnje za njega.

Važno je od malih nogu učiti o prirodi, poštovati je i voljeti. Bravo za djecu!