Koji je ovo pauk?

  • 20.11.2014.

Nedavno smo na e-mail adresu Udruge dobili upit od naše čitateljice Ivane Benić vezan uz pauke. Naime, Ivana je ispred svoje vikendice podno Velebita pronašla pauke sakrivene u rupama u zidovima, koji su podsjećali na jednu od otrovnih vrsta pauka u Hrvatskoj- crnu udovicu (Latrodectus tredecimguttatus). Nakon detaljne analize fotografije, zaključili smo kako je zaista riječ o ženki crne udovice. Ženke ove vrste mogu ljudima zadati opasan ugriz, dok su mužjaci manji i njihove čeljusti ne mogu probiti ljudsku kožu. Ugriz crne udovice gotovo nikada nije smrtonosan, no pravovremeni odlazak na hitnu pomoć i primanje protuotrova će značajno ublažiti intenzitet i trajanje simptoma.

izvor: pixabay.com

No, razloga za paniku nema! Crne udovice su po prirodi mirne i skrovite životinje te je potrebno pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila kako izbjeći mogućnost ugriza. Prvo, pri hodanju kroz visoku travu ili rad u vrtu potrebno je imati adekvatnu obuću, te po mogućnosti duge hlače. Drugo, pri čupanju korijenja ili preslagivanju kamenja potrebno je imati kožne radne rukavice. Treće, i posljednje, ako obuća ili rukavice neko vrijeme stoje nekorišteni (npr. radna obuća u spremištu), dobro je treba pregledati prije nego se obujete ili obučete, da nije slučajno neki pauk u međuvremenu u njima napravio dom.

Crne udovice rijetko napuštaju svoju mrežu, osim ako ih netko iz nje ne potjera. Većina ugriza dogodi se kada ljudi slučajno prignječe pauka. Stoga, crna udovica nije sklona gristi ljude bez razloga.

Ne preporučujemo da ih pokušavate istrijebiti: ne reagiraju na insekticide, a ako ih pokušate pojedinačno gnječiti samo povećavate šansu da isprovocirate ugriz. Osim toga, crne udovice se hrane raznim vrstama kukaca koji mogu biti potencijalni nametnici ili štetnici.

Postoji više vrsta pauka koji se mogu pronaći u kućama, a slični su crnoj udovici. Nekoliko vrsta iz roda Steatoda češće se nalaze u kućama od crne udovice, a laici ih često zamjene. Obojenje im svima varira, i bez da dobro vidite zadak životinje nije moguće reći o kojoj se od tih vrsta radi.

Slobodno nam se u budućnosti javljajte s ovakvim upitima, rado ćemo u što kraćem roku odgovoriti na njih. Ako vas zanimaju konkretno kukci ili pauci, na Facebooku postoji grupa „Koji je ovo pauk/kukac?”, gdje će vam stručnjaci vrlo brzo odgovoriti na bilo kakav upit.