Kamp za borbu protiv krivolova

  • 11.09.2017.

Umjetni mamciUdruga BIOM je u razdoblju od 1. do 10.9.2017. provela “Kamp za borbu protiv krivolova” na području Neretve i Vrgorca. Osim zaposlenika i volontera BIOM-a, na kampu su nam se pridružili i članovi udruge “Committee against bird slaughter (CABS)”, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, inspekcija za zaštitu prirode, Javna vatrogasna postrojba Metković i policija.

Ovo je prvi put da je Udruga BIOM provela ovako dugo terensko istraživanje, čiji je glavni cilj bio praćenje i sankcioniranje krivolovnih aktivnosti. Rezultati su sljedeći:

  • 5 uklonjenih ilegalnih lovnih čeka u ornitološkom rezervatu “Prud” na Neretvi, o čemu možete više pročitati ovdje
  • 5 uklonjenih plastičnih patki (mamaca) u ornitološkom rezervatu “Prud”
  • 3 električne vabilice prijavljene lokalnoj policijskoj postaji
  • 1 uklonjena zamka za lisice kod Vrgorca
  • 1 uhićeni krivolovac u okolici Vrgorca

Posljednji rezultat, uhićenje muške osobe koja je loveći električnom vabilicom kršila Zakon o lovstvu, nam je posebno vrijedan. Naime, tijekom ranog jutra 10.9. izvedena je zajednička akcija policijske postaje Vrgorac i sudionika “Kampa za borbu protiv krivolova”, koja je dovela do ovog uhićenja. Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica.

Zahvaljujemo svim institucijama na suradnji te udruzi CABS na prijenosu znanja kako spriječiti krivolov!

Udruga BIOM u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3” promovira zaštitu područja doline Neretve kao ključnog odmorišta za ptice te suživot čovjeka s prirodom koja ga okružuje, a projekt je financiran od zaklada EuroNatur i MAVA.