Kamp Učka 2021. na HRT-u, Novom listu, La Voce…

Ornitološki kamp Učka 2021. počeo je ovaj tjedan, a informacije s kampa spustile su se s ove istarske planine na sve strane svijeta...

  • 20.08.2021.

Novinarka riječkog studija Hrvatskog radija razgovarala je s koordinatoricom kampa Nikolinom Petrac o broju i vrstama ptica koje označavamo na ornitološkom kampu, kao i broju volontera koji će sudjelovati na kampu. Opisala je i način na koji se sigurno hvata ptice u posebne mreže, odnosno naglasila je da je sigurnost ptica na prvom mjestu. Petrac je navela i kako se svake godine na kampu na Učkoj zabilježi 100-tinjak ptičjih vrsta, iako su crvendaći najčešći. Ovdje ugodni razgovor.

Novi list podsjeća otkud je krenula ideja za ornitološki kamp te prenosi brojku od 1.000 do 3.100 ptica koliko se godišnje prstenuje, što znači da je u ovih 16 godina na području Učke prstenovano oko 30.000 ptica. Biomov Tomislav Hudina naveo je rijetke vrste koje smo dosad ulovili ornitološkim mrežama na Učkoj – azijski zviždak ulovljen je dvaput, jedne godine prstenovana je rujnica, bilo je nekoliko ulovljenih krstokljuna, dok je najveći bio primjerak sove, velike ušare od pola metra. Novi list snimio je i zanimljivi video prilog izlaska na teren, uzimanja ptica iz mreže, mjerenje te puštanje na slobodu.

Riječki dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo objavio je veliku priču o kampu u svom jučerašnjem izdanju, a koju je najavio i na svojoj naslovnoj stranici. Ovdje članak u online izdanju, dolje iz tiskanog izdanja novina.

Ovim ovih objava, kamp Učka popraćen je u još nizu televizijski priloga radijskih priloga, u tiskovinama i na portalima.

Ornitološki kamp Učka održava se u sklopu projekta Under our wings koji se financira kroz BirdLifeov program Hatch te projekta LIFE Against Bird Crime (LIFE17 GIE/NL/000599), na kojem je Udruga Biom partner. LIFE Against Bird Crime je projekt usmjeren na podizanje razine svijesti javnosti i dionika u svrhu učinkovitije borbe protiv nezakonitog ubijanja i uzimanja divljih ptica iz prirode. Provedba projekta LIFE Against Bird Crime LIFE17 GIE/NL/000599 financirana je kroz Program LIFE Europske Unije. Projekt sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske. Svoj velik doprinos ornitološkom kampu dali su i volonteri Europskih snaga solidarnosti na projektu Birds of a feather flock together.