Kako se zavodi, pari i razilazi – prema pticama

Povodom Valentinova, BirdLife je podijelio šest savjeta i trikova za flertanje - poput ptica.

  • 14.02.2022.

Andrea Schaffer, CC licenca

Valentinovo je ovdje, a ima li boljih učitelja od pernatih stvorenja prirode da naučimo kako osvojiti srce voljene osobe?
Generalno, ptice izvode zapanjujuće prikaze udvaranja kojima je cilj pokazati interes za parenjem. Tijekom ovih rituala, mužjak obično započinje udvaranje, pokazujući ono najbolje kod sebe ženkama koje procjenjuju njegov nastup, pjev i izgled kako bi odabrale najprikladnijeg i najsnažnijeg partnera. Uzgoj pilića nije šala za ženke ptica – bolje je imati dobre gene kako bi se povećale šanse za stvaranje zdravih ptića! Različiti prikazi uključuju ples, pjevanje, ponudu hrane i pokazivanje teritorija.

Put do srca ide kroz hranu, rekla je čigra
Nuđenje hrane u rasponu od ribe do malog voća uobičajen je ritual udvaranja među raznim vrstama ptica, jer pokazuje izvanredne lovačke vještine i sposobnost skrbi za gnijezdo. Čigre to dobro znaju, pa njihovo parenje počinje tako što mužjak nudi ribu ženki, nakon čega slijedi razrađeni prikaz udvaranja gdje je on izaziva svojom ponudom dok mu se ona ne pokaže zauzvrat. U tom trenutku se stvara veza, ona može odmah pojesti ribu ili je spremiti za kasnije, a kopulacija može početi.

Doživotne veze na daljinu? Albatrosi ih čine mogućima
Održavanje veze na daljinu težak je posao, pogotovo kada se radi o mjesecima razdvojenosti. Ptice mogu ići različitim putovima migracije, ali kada se ponovno spoje, ritualiziranom ponašanju između para ne nedostaje kreativnosti. Na primjer, većina albatrosa se pari doživotno, a članovi para mogu biti razdvojeni mjesecima na moru. Kad se ponovno sretnu na mjestu svog gnijezda, prolaze kroz razrađene prikaze šepurenja, klanjanja i lupanja kljunom, što je ključno za ponovno potvrđivanje njihove veze.

Iako su isprva zbunjujuće za ljudsko oko, “mačevalački” prikazi koje izvode blune (Morus bassanus) služe sličnoj svrsi. Kako bi ponovno zapalile iskru, ove ptice stoje prsa uz prsa raširenih krila i okomito dignutih kljunova, brzo se “mačuju” svojim kljunovima, istovremeno glasno dozivajući.

 

Idi na veliko ili idi kući, potvrđuje pršljivac
Najistaknutiji prikazi udvaranja zabilježeni su među nemonogamnim pticama, budući da mužjaci moraju ići korak dalje kako bi privukli ženke. Sve počinje s dolaskom mužjaka i obilježavanjem teritorija u onome što poznajemo kao “snubilište”, komad teritorija na kojem grupa mužjaka izvodi svoje udvaranje natječući se za pažnju ženki. Za mnoge ptice, poput pršljivca, vrste žalara, to uključuje širenje perja, istezanje, skakanje, klanjanje i trčanje uokolo. Praktično za ženke za procjenu različitih opcija, ovo ponašanje pomaže ženki identificirati ne samo koji je mužjak zauzeo najbolji teritorij i najjači je, već i tko zaista podiže svoje čuperke u ovoj igrici.

Istospolni parovi? Zašto ne, objašnjava krupnokljuni kaukal
Slijediti svoje srce i upariti se s kim žele bez obzira na spol nije neuobičajeno među ptičjim vrstama. Dok je istospolna kopulacija kod ptica rijetko registrirana, neke vrste ipak biraju i pribjegavaju istospolnim parovima kako bi podizali piliće, kao u slučaju dugorepe čigre (Sterna dougallii), velike čigre (Hydroprogne caspia) i krupnokljunog kaukala (Calonectris borealis). Ovo je osobito vjerojatno kod monogamnih ptica. U koloniji havajskih albatrosa utvrđeno je da je oko 30% parova žensko-žensko.

 

Razmišljam o tome da završim (s tobom), kaže troprsti galeb
Iako su mnoge vrste ptica monogamne i drže se istih partnera iz godine u godinu, povremeno se i razvode. To je iz različitih razloga, uključujući različita vremena dolaska u svoju koloniju za razmnožavanje ili natjecanje za parove. Troprsti galeb (Rissa tridactyla) i Catharacta (Stercorarius skua) ponekad se razvode. Tankokljune njorke (Uria aalge) čak izvode i prisilni razvod, s uljezima koji ulaze na tuđi teritorij i razdvajaju par za razmnožavanje kako bi formirali novi.

To me ne impresionira baš – pristanak u svijetu ptica
Baš kao i ljudi, svaka ptica je drugačija i ne mora nužno pokazivati iste karakteristike koje pripisujemo njihovoj vrsti, pa sve treba uzimati sa zrnom soli. Postoji samo jedna stvar koja ne bi trebala biti takva: bez obzira na to koliko je vaš ples funky ili kako ukusno izgleda vaša ponuda hrane, ako je vaša ljubavna ptica ne prihvati ili nije impresionirana njome, možete samo prihvatiti to i gledati je kako odlijeće, slobodna kao ptica. Ali bez očajavanja, na nebu ima mnogo ptica.

Tekst: Marta Vigano