Jesu li mala zajednička hranilišta na farmama budućnost u osiguravanju dovoljnih količina hrane za supove na Kvarneru?

Radionica je okupila međunarodne stručnjake iz različitih dijelova Europe koji su na svojim područjima uspjeli uspostaviti mala zajednička hranilišta za strvinare

  • 29.04.2024.

Pogled s Učke na klifove gdje gnijezde supovi (Biom – ilustracija)

Problem nedostatka hrane u prirodi za strvinare, potencijalna rješenja u vidu otvaranja hranilišta i hvatanje u koštac s ograničenjima po pitanju odlaganja strvina u prirodi u okviru EU sanitarnih propisa, bila je glavna tema međunarodne radionica pod nazivom “Primjeri dobre prakse u primjeni EU sanitarnih propisa u zaštiti prirode” održane 18. i 19. travnja 2024. godine u Opatiji, u okviru projekta LIFE SUPport.

Cilj i svrha radionice bili su okupiti međunarodne stručnjake iz različitih dijelova Europe koji su na svojim područjima uspjeli uspostaviti mala zajednička hranilišta za strvinare u okviru nacionalnih legislativa, a u skladu s EU propisima 1069/2009 i 142/2011 koji se tiču pravila o javnom zdravlju i odredbi o odlaganju i korištenju nusproizvoda životinjskog podrijetla. 

Radionicu su organizirali Vulture Conservation Foundation (VCF) uz pomoć koordinatora projekta Udruge BIOM te projektnih partnera Javne ustanove “Priroda” i Poljoprivredna zadruga Otok Krk. Na radionici su sudjelovali partneri projekta LIFE SUPport te pridruženi partner Uprava za zaštitu prirode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici DOOPS-a (BirdLife partner iz Slovenije), neprofitna organizacija REWILDING Velebit, Agroproteinka d.d., otočna razvojna agencija sa otoka Cresa OTRA, predstavnice Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju u okviru Ministarstva poljoprivrede, predstavnica iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u okviru Ministarstva poljoprivrede te gostujući predavači iz Italije, Španjolske, Portugala i Bugarske koji su svojim primjerima uspostavljanja hranilišta za supove pokazali kako su doprinjeli očuvanju populacije bjeloglavih supova. 

Osim uspostavljanja velikih, ograđenih hranilišta sa redovitom dostavom hrane, dobar primjer koji donekle oponaša prirodno hranjenje supova je uspostava više malih hranilišta na farmama koje snabdijevaju sami stočari životinjskim ostacima sa svojih farmi. 

Jedna od ugroza za opstanak populacije supova u Hrvatskoj je upravo nedostatak hrane u prirodi zbog stalnog smanjenja ekstenzivnog ovčarstva i uzgoja stoke na otocima.  Trenutno gnijezdeća populacija u Hrvatskoj procjenjuje se na cca 130 parova i povezuje populacije u Alpama (Italija) i na Balkanu. Iako se trenutna populacija smatra stabilnom, vrsta se suočava s višestrukim prijetnjama u tom području koje bi zajedno mogle imati štetne učinke na njenu malu populaciju. Projekt LIFE SUPport se bavi problemima koji ugrožavaju opstanak bjeloglavih supova pa je u okviru projekta predviđeno unaprjeđenje rada hranilišta na Cresu i uspostava novog hranilišta na Krku.

Ustanovljeno je kako je suradnja između poljoprivrednog sektora koji je nadležan za životinjske nusproizvode i sektora zaštite prirode u Hrvatskoj vrlo dobra te kako ne postoje prepreke za uspostavu novog hranilišta na otoku Krku. Očekujemo kako ćemo kroz projekt pridonijeti poboljšanju nacionalne politike očuvanja bjeloglavih supova, kako kroz zaštitu prirode tako i kroz veterinarske propise.