Jadranski preletnički put

  • 01.04.2014.

Jadranski preletnički put projekt je Udruge BIOM kojim se proširuju postojeće aktivnosti Udruge vezane uz ptice grabljivice. S obzirom na negativne populacijske trendove pojedinih vrsta ptica grabljivca te kontinuirane pritiske poput krivolova, loše pozicioniranih vjetroelektrana i nedostatka prirodnog plijena, posebno je naznačena potreba za širim istraživanjem ptica grabljivica te razvojem volonterske mreže čiji će članovi moći doprinijeti aktivnoj zaštiti ptica grabljivca i njihovih staništa.

Kroz organizaciju tri volonterska kampa za praćenje stanja ptica grabljivica (područje Pelješca i Zrmanje) te pripremu i tisak priručnika za promatranje i praćenje stanja ptica grabljivica u Hrvatskoj cilj je projekta razviti volontersku mrežu za praćenje stanja ptica grabljivica te istražiti seobene puteve ptica grabljivica u Hrvatskoj.
Kampovi će se planiraju na proljeće i jesen 2014. te proljeće 2015. Priručnik će biti izdan do kraja projekta (ljeto 2015.) dok će radna verzija biti na raspolaganju volonterima već od prvog kampa na proljeće 2014. godine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te sredstvima raspoređenim iz drugih srodnih projekata Udruge BIOM. Partneri u organizaciji volonterskih kampova su Javna ustanova Park prirode Velebit i Udruga studenata biologije – BIUS.

Crvenonoga vjetruša (Falco vespertinus) je jedna od očekivanih vrsta. Na fotografiji je mužjak fotografiran u Engleskoj. Dave Curtis (Attribution-NonCommercial-NoDerivs License) at flickr