Jadranski preletnički put: Borba s krivolovom i praćenje migracije ptica

  • 27.03.2017.

Od 13. do 17.3.2017. zaposlenici BIOMa sudjelovali su na dvije radionice u Ulicnju, koje su imale za cilj podizanje kapaciteta ornitoloških organizacija u borbi s krivolovom i  praćenju migracije ptica.

Tijekom prve radionice, predstavljen je rad organizacije Committee Against Bird Slaughter-CABS, koja već duže od 40 godina aktivno radi na suzbijanju ilegalnih aktivnosti kao što su hvatanje ptica i krivolov. U posebnom fokusu njihovog rada je suzbijanje ovih aktivnosti na Malti i Cipru, s obzirom na alarmantno stanje krivolova koji je tamo prisutan. Kroz aktivnu diskusiju i praktičnu vježbu sudionici su upoznati s nizom metoda koje CABS koristi, a koje su primjenjive i na našem području.

Photo CZIP

Photo CZIP

Druga radionica je bila posvećena praćenju migracije ptica jer je u tijeku njihov povratak prema gnjezdlištima u središnjoj i sjevernoj Europi sa zimovališta iz Afrike. Sudionici su se upoznali s metodama praćenja preleta ptica, nakon čega je organiziran praktični rad na terenu. Tako su sudionici imali prilike pratiti prelet ptica preko najznačajnijih točaka za odmor i hranjenje, kao što su Ada Bojana i Ulcinjska solana. Tijekom dva dana rada na terenu, uočeno je nekoliko tisuća ptica, poglavito raznih vrsta pataka. Kolika je važnost Ulcinjske solane kao stajališta za brojne ptičje vrste, pogledajte u kratkom dokumentarnom filmu Ugroženo blago Ulcinja.

Photo CZIP

Photo CZIP

Radionica je održana u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3” u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP). Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA, a partneri na projektu su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Ornitološko društvo “Naše ptice”, Udruga BIOM i CZIP.