Izvještaj izleta na dravske akumulacije

  • 07.02.2017.

Ormož

Proteklu smo subotu povodom Svjetskog dana močvarnih staništa za naše članove organizirali izlet na dvije dravske akumulacije – Ormož i Dubrava.

Sveukupno 16 ljubitelja prirode raznih dobnih skupina u prijepodnevnim se satima pod sunčanim nebom prošetalo južnom obalom Ormoškog jezera i promatralo ptice okupljene na nezaleđenom dijelu jezera. Zabilježili smo ukupno 28 vrsta ptica, od crvenokljunih labuda i divljih pataka do guske glogovnjače, bijelih i velikih ronaca, patke batoglavice i mnogih drugih, a naše društvo je primijećeno i s druge strane jezera! Također smo raspravljali o važnosti močvarnih staništa i njihove adekvatne zaštite, ali i o prirodi općenito.

Nakon pauze za ručak, umjesto planiranog posjeta Ormoškoj laguni, zaputili smo se na Jezero Dubrava. Tamo smo imali priliku istovremeno promatrati male i velike kormorane i dodatno patku gogoljicu, ćubastog gnjurca te ženku malog ronca. Kako je s odlaskom sunca polako postajalo sve hladnije, u popodnevnim smo se satima napokon odvojili od dalekozora i durbina i polako zaputili nazad prema Zagrebu.

Ovdje možete vidjeti popis svih zabilježenih vrsta za svaku lokaciju. Izlet je organiziran u sklopu projekta „Ptice oko nas“ financiranog od strane FZOEU.

Galerija fotografija: