Izrađena aplikacija za pregled Natura 2000 baze na webu

  • 14.01.2014.

Državni zavod za zaštitu prirode izradio je web aplikaciju za pristup svim podacima Natura 2000 baze. Klikom na pojedino područje na Natura 2000 interaktivnoj karti (http://natura2000.dzzp.hr/natura/) otvara se prozor s poveznicom na “Standard data form” odnosno Standardni obrazac Natura 2000 za svako pojedino područje.

To konkretno znači da se mogu vidjeti podatci na temelju kojih je nešto proglašeno Natura 2000 područjem, uključujući popis biljnih zajednica ili popise najznačajnijih vrsta ptica. Preporuka je da izdvojite 15-ak ili više minuta da se upoznate s ovim korisnim alatom.

Aplikacija je svakako dobrodošla, relativno jednostavna za upotrebu i pruža mogućnost da je pogledate i pošaljete svoje komentare (ured@biom.hr) dok Udruga BIOM skupa s Udrugom Sunce i drugim partnerima projekta “Zajedno za očuvanje prirode” priprema reviziju (shadow list) Natura 2000 ekološke mreže. Evo, mi smo pronašli da je na području očuvanja značajnim za ptice (POP) Delta Neretve lov (to uključuje i krivolov u ovom slučaju) procijenjen kao srednja opasnost za ptice iako je riječ o krivolovno najaktivnijem području u Hrvatskoj.

Voljeli bi vidjeti još par detalja poput mogućnosti kopiranja koordinate s karte te prikaz koordinate i u WGS-u, a ne samo u HTRS-u (pogotovo zato što je DZZP donedavno podatke prikupljao i distribuirao isključivo u GK5 sustavu). Također, bilo bi lijepo na ovu kartu nadodati još i slojeve s zaštićenim područjima tako da sve konačno bude na jednom mjestu. Zamijetite da u desnom gornjem kutu imate mogućnost preuzimanja dokumenata poput shape fileova (granice područja), SDF baza podataka u Access formatu te mogućnost upotrebe WMS i WFS servisa.