Iz volonterskog pera Vasilija Bastaeva: Sisavci Rusije

Čak i ako imate dovoljno sreće opaziti životinju, često ju je teško identificirati, a još teže naći informaciju je li na lokaciji gdje je zatečena ona česta ili rijetka pojava.

  • 23.02.2021.

Kao biologa po struci, posljednjih me nekoliko godina prvenstveno zanimaju istraživanja o sisavcima i pticama. Iako je ptice lako susresti čak i u centru grada, te ih promatrati kako žive iz dana u dan, situacija sa sisavcima je drugačija. Čak i ako imate dovoljno sreće opaziti životinju, često ju je teško identificirati, a još teže naći informaciju je li na lokaciji gdje je zatečena ona česta ili rijetka pojava. Projekt „Sisavci Rusije“ (Mammals of Russia) može pomoći u pronalasku odgovora na ta pitanja. Zahvaljujući njemu možemo ne samo naučiti više o rasprostranjenosti i raznolikosti vrsta raznih sisavaca nego i doprinijeti istraživanjima o ovom razredu životinja.

Bilo tko može postati sudionik projekta, bilo zoolog iz Akademije znanosti i umjetnosti, bilo student biologije ili pak prosječan ljubitelj prirode. Kako biste započeli, trebate stvoriti profil na stranici rusmam.ru, nakon čega možete dodavati podatke o nalazima i susretima sa životinjama ili istraživati već unesene podatke. Velika je prednost ove stranice što svaki uneseni podatak prije objavljivanja provjeri stručnjak te se time znatno smanji mogućnost prikaza krivih informacija.

Sljedeća prednost stranice je mogućnost pregleda karte koja sadrži sve lokacije nalaza pojedine vrste (npr. divlje svinje), što omogućuje procjenu gdje se životinju najčešće može sresti, gdje još nije bio prijavljen nalaz i sl. Usto je moguće odabrati različite tipove karata (OSM, Satellite), prikazati granice rezervata i nacionalnih parkova te modele areala nekih vrsta (za europski dio Rusije).

Za što bi još stranica mogla biti korisna? Sadrži bogatu bazu fotografija životinja i životinjskih tragova (broji više od 11 tisuća datoteka), zahvaljujući kojoj si možete predočiti izgled životinje, ali i naučiti kako prepoznati njihovo prisustvo u divljini. Stranica sadrži i literaturu, tj. knjige i članke pomoću kojih možete produbiti svoje znanje. U budućnosti je planirana mogućnost preuzimanja ključa za sisavce.

Nažalost, u ovom trenutku nije cijela stranica prevedena na engleski jezik jer je prvenstveno namijenjena ljudima koji govore ruski. Ali ponekad fotografije govore više od riječi pa slobodno bacite pogled na fotografska opažanja na povezanoj Facebook stranici.

„Čemu ovoliko informacija o „Sisavcima Rusije“ na stranici hrvatske udruge za zaštitu okoliša?“,  možda se pitate. Htio bih vam svratiti pozornost na to da Udruga Biom ima stranicu fauna.hr koja je vrlo slična Sisavcima Rusije iako je trenutno najveći broj prikupljenih podataka o pticama. Bit ću istinski sretan ako ste nakon čitanja mog članka dobili poticaj doprinijeti istraživanjima o rasprostranjenosti sisavaca u Hrvatskoj.

Vasilij Bastaev volonter je na projektu Birds of a feather flock together koji okuplja četiri strana volontera iz četiriju različitih zemalja. Tijekom sljedećih deset mjeseci volonteri će pomagati u očuvanju ugroženih morskih ptica na Lastovu, sudjelovati u aktivnostima Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli na Cresu, asistirati u prstenovanju ptica na ornitološkom kampu u PP Učka te organizirati razne edukativne aktivnosti za javnost u Zagrebu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.