Iz volonterskog pera Nike Budagashvilija

Imao sam puno sreće kad sam našao priliku volontirati na projektu koji se bavi onime što radim i u Gruziji, otkud dolazim, ali i onim čim se želim baviti u životu – zaštitom ptica.

  • 10.12.2020.

Najvažniji mi je cilj bio steći i produbiti svoje iskustvo na području zaštite životinja kako bih mogao napraviti nešto jednako korisno i u Gruziji za lokalnu floru i faunu. Rekao bih da sam volontiranjem na projektu „Island Birds“ doprinio barem naporima za ciljane ptice. Uspješnost gniježđenja gregula (Puffinus yelkouan) porastao je za barem 100% u odnosu na prijašnje godine jer smo očistili mnogo lastovskih otoka od invazivnih vrsta, što znači da su ptice sigurnije. Proveo sam vrijeme i na otoku Cresu pomagajući bjeloglavim supovima (Gyps fulvus), poput onih koji su pali u vodu tijekom prvih letova. Trebali bi biti pušteni natrag u divljinu sljedeće godine, nakon rehabilitacije. Kako si gradim karijeru, trudit ću se iskoristiti iskustva i vještine koje sam stekao da pomognem drugim pticama da prežive.

Sudjelovanjem na projektu „Island Birds“ razvio sam mnogo korisnih vještina. Imam više samopouzdanja i siguran sam u vlastite sposobnosti. Otvoreniji sam i mogu slobodnije govoriti pred ljudima. Održao sam nekoliko edukativnih aktivnosti, poput mini-edukacija („knowledge pot“) o prstenovanju i migraciji ptica, a vodio sam i promatranje ptica u Parku Maksimir u Zagrebu. Bilo je zadovoljstvo pričati s ljudima o temama koje me zanimaju. Održao sam i online prezentaciju mladim gruzijskim sokolarima o mojem volonterskom iskustvu u Hrvatskoj i o spašavanju ptica. Vidio sam da me poštuju i nadam se da ću ih ohrabriti da pomažu prirodi i razmišljaju na više ekološki orijentiran način.

Trebalo bi mi puno vremena da detaljno ispričam sve pozitivne stvari o volontiranju u inozemstvu. Mnogo korisnih vještina dođu samo po sebi tijekom boravka vani, daleko od prijatelja i obitelji, u okruženju novih ljudi i okoliša.