Iz volonterskog pera Imogen Coverdale

  • 26.11.2020.

Mojih se deset mjeseci u Hrvatskoj polako primiče kraju i kako pišem, prisjećam se svega što sam naučila od mog dolaska. Osim obilja znanstvenog iskustva i vještina koje sam stekla, najveći su utjecaj na mene imali narodni običaji koje sam doživjela.

Počelo je u veljači, kada sam na Lastovu otišla gledati Poklad, stoljećima stari ritual koji slavi pobjedu otoka nad gusarima. Dan je bio u znaku tradicionalne glazbe, nošnji i plesova kakve nisam nikad prije vidjela. Bilo je jako zabavno osjećati se kao dio zajednice i učiti o njezinoj povijesti.

Za Uskrs nismo imali čokoladna jaja, već su me naučili kako se rade pisanice, tj. jaja na čije se ljuske stavi lišće koje se pričvrsti čarapom, pa se tako stavljaju u kipuću vodu s ljuskama crvenog luka i na kraju budu obojena s otiscima lišća na ljusci. Najjače bi se jaje našlo u nedjelju na sami Uskrs tucanjem jajima, kad se jaja udaraju jedno o drugo sve dok ne ostane samo jedno nerazbijeno. Tijekom dana bilo je i puno domaće rakije i sirnice, tradicionalne uskršnje torte, kako bismo svi bili u blagdanskom raspoloženju!

U Engleskoj ću upoznati svoju obitelj i prijatelje s ovim novim običajima jer su oni, kao i ljudi koji su ih mi pokazali, učinili moj boravak doista nezaboravnim. Zauzvrat sam upoznala ostatak tima s čarima britanske kuhinje, uključujući kompletni engleski doručak i sendviče sa čipsom, ali nisam sigurna da je entuzijazam bio obostran!

Imogen je sudionica projekta „Island Birds“ koji provodi Udruga Biom u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti.