Iz volonterskog pera Caroline Vieira

Nakon provedenih 10 mjeseci u Hrvatskoj, ponovno vam pišem, ovaj put o svom iskustvu i da se pozdravim.

  • 23.12.2020.

Došla sam u Hrvatsku sudjelovati na projektu „Island Birds“ i naučiti više o pticama i zaštiti prirode, steći iskustvo, naučiti nove znanstvene metode te poboljšati svoje vještine komunikacije i edukacije o okolišu. Ono što ću ponijeti sa sobom doma je sve to, ali i puno više!

Zbog projekta često sam skakala iz jednog mjesta u drugo. Sa stvarima u torbi, putovala sam trajektima, busevima i autom. U slobodno sam vrijeme to i nastavila – postoji li bolji način zabave?

Život u stranoj zemlji znači upoznavanje njezine kulture pa sam posjećivanjem različitih regija i življenjem i na jugu i na sjeveru Hrvatske spoznala razlike među njima. Nadalje, upoznala sam ljude i volontere iz raznih zemalja, i međusobno smo dijelili vlastite kulture, jezike i hranu – smiješno je otkriti koje su vam stvari zajedničke i različite, kao što, na primjer, Hrvati također jako vole piti kavu. Tijekom ovog putovanja doživjela sam, kao biologinja, mnogo sjajnih trenutaka, poput onog dana kad sam na čamcu vidjela gregule i kaukale kako lete jako blizu, ili kad smo ih držali da pomognemo s prstenovanjem i stavljanjem odašiljača za satelitsko praćenje, ali razvila sam i puno više od vještina jednog biologa. Naučila sam o povijesti, savladala novi jezik, sudjelovala u novim aktivnostima i naišla na nove izazove, radila sam ono što sam prethodno mislila da ne mogu, kuhala sam za grupu od više od 10 ljudi i nije bilo užasno, posjetila sam nova mjesta i dodala njih još više na listu želja, otkrila sam novu glazbu, filmove i knjige, stekla prijateljstva, lutala sam, i otkrila više o samoj sebi. Odrasla sam!

Ovo je putovanje bilo ogromno, prekrasno i fantastično! Vratit ću se doma puna lijepih sjećanja!

Nadam se da ćemo se vidjeti ponovno.