Iz volonterskog pera Anje Bizjak

Ono čega ću se najviše sjećati iz svog volonterskog iskustva su ljudi koje sam upoznala i prijatelji koje sam stekla putem.

  • 05.01.2021.

Veoma sam zahvalna za svoja tri ptičara i suvolontera: Niku iz Gruzije, Immy iz Engleske i Carolinu iz Portugala. Svaki je od njih učinio mojih 10 mjeseci u Hrvatskoj nezaboravnima. Iako dolazimo iz različitih zemalja, imamo drugačije osobnosti i razne navike, ništa nas nije spriječilo u tome da postanemo jako dobri prijatelji. Imali bismo nesporazume i drugačije poglede na pojedine stvari, ali uvijek smo ih uspjeli razriješiti i zajedno preći te prepreke. Međusobno smo dijelili razne dijelove naših kultura i tradicija, glazbu, psovanje, narodne običaje i navike.

Usprkos tome što smo provodili većinu vremena na udaljenim, izoliranim otocima, nikada nam nije bilo dosadno. Išli smo planinariti, provodili smo vrijeme na plaži, gledali smo filmove ili se zbližavali kroz hranu i piće. Nika me naučio kako se kuhaju gruzijske knedle khinkali, s Carolinom sam mogla podijeliti svoju ljubav prema plodovima mora, dok mi je Immy pokazala neke stvarno čudne kombinacije hrane poput čipsa u sendviču?! Nasmijavali su me svaku srijedu kad smo imali sate hrvatskog tijekom kojih bi izmišljali svoje vlastite riječi. Nakon 25 nastavnih sati svi su postali majstori u psovanju na hrvatskom.

Prema nekim otocima lastovskog arhipelaga svi smo podjednako gajili osjećaje i ljubavi i mržnje. Mučili smo se na grmovitoj Zaklopatici i u isto se vrijeme veselili pronalaskom novog ptičjeg gnijezda. Psovali smo na Maslovnjaku i njegovim nepostojećim putevima. Pokušavali smo izbjegavati izlete na strmi Sušac iako smo uživali u vožnjama čamcem kojim smo tamo dolazili, gledajući usput dupine i gregule.

Naučila sam toliko toga od svakog od njih. Kako biti strpljivija i efikasnija, kako biti bolji dio tima, kako biti dobar prijatelj. Immy mi je pomogla u obogaćivanju mog engleskog s fensi riječima poput pudding belly (pivski trbuh, ali od hrane), scran (regionalno, hrana) i tea-time (vrijeme za čaj). Naravno, sve su povezane s hranom. Nika me inspirirao da idem promatrati ptice, iako smo većinu vremena proveli čekajući kod potoka ili bili u lovu na slike fazana. A Carolina mi je pokazala da uvijek možeš naći nešto dobro u svakoj situaciji.