IWC u 9 koraka

Čuli ste za Zimsko prebrojavanje ptica vodarica ili IWC i želite se uključiti u najveću volontersku akciju u zaštiti prirode. Sudjelovanje u zimskom prebrojavanju ptica vodarica na prvi pogled možda djeluje komplicirano. Čini se da puno toga treba proučiti i ne znate odakle krenuti. Vodimo vas kroz IWC korak po korak od prijave preko priprema do slanja vaših rezultata.

 • 07.01.2021.
 1. Upoznajte vodarice

  Kao što im ime govori, vodarice su široka skupina ptica čija se većina života odvija na vodenim površinama. U vodarice ubrajamo više porodica kao što su patke, guske, labudovi, čaplje, ćurlini i ostale. Prelistajte svoje vodiče za prepoznavanje ptica ili pogledajte predavanje o vrstama koje brojimo.

 2. Odaberite lokalitet/e

  Svi dosad brojani lokaliteti ucrtani su na kartu. Stariju verziju karte možete pogledati ovdje, dok je ažurirana verzija dostupna za preuzimanje u kml obliku, a može se otvoriti u Google Earth programu. Lokalitete birajte prema svojoj lokaciji i svojim mogućnostima. Svaki lokalitet ima svoje ime i jedinstveni kod. Moguće je brojati i na novom lokalitetu, a u tom slučaju je uz podatke potrebno dostaviti i koordinate lokaliteta.

 3. Upišite se u tablicu

  Kada ste odabrali lokalitet provjerite je li dostupan pretraživanjem evidencijske tablice. Ova tablica služi sudionicima i koordinatorima da znaju koja su područja pokrivena, a koja slobodna. Kad ste pronašli željeni lokalitet u tablici, unesite tražene informacije u odgovarajuće stupce. Time ste se prijavili za sudjelovanje.

 4. Pripremite se za brojanje

  Ne zaboravite osnovnu opremu: dalekozor, vodič za prepoznavanje ptica te olovku i papir. Brojanje ptica ne razlikuje se puno od običnog promatranja. Potrebno je odrediti vrste opaženih ptica te izbrojati svaku od njih. Pritom treba paziti da se ptice ne broje dvaput ako su u pokretu, a ako je ptica previše za pojedinačno brojanje dobro je procijeniti njihov broj prije nego odlete. Vodite računa kod odabira mjesta promatranja kako vam u brojanju ne bi smetalo Sunce ili druge prepreke kao što je grmlje. Više o metodologiji brojanja potražite u službenim uputama

 5. Budite spremni na uvjete na terenu

  Zima je i na terenu će vrlo vjerojatno biti hladno. Pripremite se da vani provedete više sati i toplo se obucite. Provjerite kakva je razina vode i je li dobra prohodnost na terenu. Ako ste odabrali brojanje uz rijeku pripremite se na jako puno hodanja. Također, važno je znati ulazite li na nečiji privatni posjed. Velik broj ribnjaka je u privatnom vlasništvu, stoga se potrebno najaviti vlasniku ili upravi.

 6. Pripremite šalabahter

  Kako biste znali što sve trebate bilježiti na terenu osim ptica pripremite si podsjetnik. Službena tablica za unos podataka sadrži niz stupaca koje je potrebno popuniti, a podatke je dobro zabilježiti na samom terenu. Kako bismo vam olakšali, pripremili smo terenski obrazac koji već sadrži sve potrebne rubrike u kojima samo zaokružujete uvjete na vašem terenu. Dodatno su tu i objašnjenja svake rubrike kako biste znali pravilno ispuniti službenu tablicu.

 7. Prebrojite ptice

  Na odabrani datum, preferirano što bliže središnjem vikendu siječnja, spremni dolazite na vaš lokalitet i brojite zatečene ptice. Dajte sve od sebe, ali ne brinite ako uspijete pokriti cijelo područje ili prebrojati točno svaku pticu. Pripazite da kod ispunjavanja obrasca budete iskreni jer su točni rezultati važniji od “dobrih” rezultata. Ako ne uspijete odrediti vrstu neke ptice, pokušajte zapisati što više detalja u vezi nje ili je fotografirati. Javite nam se pa ćemo zajedno pokušati determinirati ju. Zabilježite i uvjete na terenu, čak i ako nema ptica.

 8. Ispunite obrazac

  Po povratku s terena, sve zabilježene podatke prepišite u službenu tablicu. U samoj tablici su dane upute i primjeri ispunjavanja te se držite toga. Vrste ptica potrebno je unijeti prema službenim latinskim nazivima i/ili njihovim kodovima koji su također navedeni u tablici. Pazite da ste sve stupce dobro ispunili. Ako ste brojali na više lokaliteta, sve podatke možete poslati u jednoj tablici. Ako na nekom lokalitetu nije bilo ptica, ispunite tablicu bez vrsta, ali s ispunjenim ostalim podacima za taj lokalitet.

 9. Pošaljite svoje podatke

  Ispunjenu tablicu pošaljite nadležnom koordinatoru putem e-maila. Brojanje vodarica završava krajem siječnja stoga svoje podatke možete dostaviti do 15. veljače. Vaše će podatke nacionalni koordinator objediniti i poslati u Wetlands International na temelju čega će ornitolozi napraviti procjene veličina i trendova populacija vodarica. I to je to, uspješno ste sudjelovali u ovoj velikoj akciji. Zahvaljujući vama, znamo nešto više o ugroženim vrstama ptica.

Više informacija o IWC potražite u priručniku za volontere i na našem webu.

Ako imate dodatnih pitanja kontaktirajte jednog od koordinatora IWC-a.

Nacionalni koordinator Tibor Mikuska
tibor.kopacki.rit@gmail.com
Regionalni koordinatori
zapadna Hrvatska Petra Čulig
petra.culig@biom.hr
sjeverna Hrvatska Goran Čižmešija
gcizmesija@gmail.com
istočna Hrvatska Adrian Tomik
tomikadrian@gmail.com
južna Hrvatska Ante Kodžoman
ante.kodzoman@biom.hr