IWC 2018 u Zagrebu

  • 10.01.2018.

Vikend 13. i 14. siječnja središnji je vikend za Zimsko prebrojavanje ptica vodarica poznatiji kao IWC, eng. International Waterbird Census. Svake godine sredinom siječnja volonteri diljem svijeta sudjeluju u prebrojavanju ptica koje zimuju na vodenim površinama. Prikupljanjem podataka pridonosimo boljem poznavanju migracije i ekologije ove ugrožene skupine ptica.

Ove zime Biom organizira prebrojavanje na vodenim površinama u Zagrebu. Svi volonteri i entuzijasti itekako su dobrodošli. Pridružiti nam se možete u nedjelju 14. siječnja u 9:00 h (8:00) na sljedećim lokacijama uz prethodnu najavu kontakt osobama ili na petra.culig@biom.hr ako nemate preferirano područje.

Točne lokacije i vrijeme pronađite u tablici gdje se odmah možete upisati za odabrano područje.

Važno je znati!

  • Zimsko prebrojavanje ptica većeg je intenziteta od uobičajenog promatranja ptica. Ovisno o lokaciji, ove aktivnosti obično traju duže (nekoliko sati) i odvijaju se na zahtjevnijem terenu. Dijelovi Save dugi su do 10 km i u cijelosti se prelaze pješice.
  • Potrebno se obući u skladu s vremenskim uvjetima i terenom, obuti dobru (vodonepropusnu) obuću, ponijeti hranu i vodu i osnovnu opremu. Za prebrojavanje su vam potrebni dalekozor i/ili durbin te blokić i olovka (grafitna).
  • Nekoliko dalekozora će osigurati Biom pa ako nemate svoj navedite to u prijavi.
  • U slučaju lošeg vremena događanje se odgađa za tjedan dana. Pratite ovu objavu za pravovremene informacije.

Više o IWC-u pronađite na ptice.net.

Pripreme za IWC u Maksimiru

Pripreme za IWC u Maksimiru

Pripreme za IWC u Maksimiru