Istraživanje rasprostranjenosti arborealnih sisavaca u Parku Maksimir

  • 01.07.2013.

Početkom 2013. godine Udruga BIOM i Javna ustanova „Maksimir“ započeli su istraživanje arborealnih sisavaca na području parka Maksimir.

Projekt je započet s ciljem boljeg poznavanja vrsta arborealnih sisavaca te njihove ekologije i načina života u samom parku..
Arborealne sisavce na području parka Maksimir čine vrste sivi puh (Glis glis), puh orašar (Muscardinus avellanarius) i vjeverica (Sciurus vulgaris).

Puhovi i vjeverice su porodice unutar reda glodavaca. Za razliku od većine ostalih glodavaca prisutnih u Hrvatskoj, arborealni su (većinom obitavaju na drveću) i rijetko silaze na tlo. Zbog života na drveću su osjetljiviji na promjene u šumama nego ostali glodavci koji žive na tlu. Puhovi i vjeverice su posebno osjetljivi na nedostatak povezanosti šumskog svoda krošnjama, starih rodnih stabala i stabala s dupljama.

U sklopu projekta provodit će se detaljan popis prisutnosti navedenih vrsta te edukativni programi. U edukativni program uključene su radionice i predavanja za djecu i odrasle te četiri hranilice za vjeverice i puhove postavljene na području Maksimira. Osim mogućnosti dnevnog promatranja ponašanja vjeverica, hranilice i snimke unutar samih hranilica nam omogućuju promatranje i noćne aktivnosti puhova.