Foto: Plamenac u Hrvatskoj – donedavno rijetkost, sada sve češća pojava

Primili smo nedavno nekoliko fotografija plamenca snimljenog na ušću rijeke Mirne u Istri, gdje je ova životinja nekada bila rijetkost, no u posljednje vrijeme može je se vidjeti sve češće.

  • 30.12.2021.

Plamenci (Phoenicopterus roseus) su donedavno bili tretirani kao rijetke vrste u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme zabilježen je veći broj viđenja. Lokaliteti na kojima su bili zabilježeni za vrijeme preleta i zimovanja su u Istri (na Mirni, Paludu), Ninskoj solani, Stonskoj solani i na Neretvi.

Plamenci se gnijezde u velikim skupinama po pjeskovitim i muljevitim obalama riječnih ušća, uz obale mora ili jezera. Nadalje, mjesta gniježđenja su tkđ. i u toplijim predjelima oko Sredozemnoga mora – u južnoj Španjolskoj, u Francuskoj na ušću Rhône u Camarguei, te po močvarnim predjelima sjeverne Afrike. Hrvatskoj najbliže gnijezdilište plamenaca je u Italiji u blizini delte rijeke Po.

Nakon sezone gniježđenja mogu se vidjeti u većim brojevima u Albaniji, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Crnoj Gori…

Fotografije objavljujemo ljubaznošću Karle Carević iz Udruge GENiUM, dok na YouTube kanalu ODVAŽeNA možete pogledati video istog prizora.

Pregledajte foto-galeriju ove lijepe ptice u plićaku Mirne