FOTO: Kako smo proslavili 15 godina Bioma

  • 16.06.2021.

Ovaj vikend smo proslavili velikih 15 godina Bioma, u društvu članova, volontera i podržavatelja udruge.
U Zagrebu je obilježavanje rođendana udruge održano u subotu u Maksimiru, uz mnoštvo aktivnosti.

Kroz aktivnost “Upoznaj biomovca” ljudi su nešto više saznali čime se sve biomovci bave, na kakvim projektima rade, što vole i ne vole i kako provode slobodno vrijeme. Nera je sa svojom pričama o risevima i sokolarenju izazvala ponajveći interes posjetitelja!
U sat vremena pričalo se o pticama, botanici, slučajnom ulovu ptica u ribarske alate, edukativnim aktivnostima i još mnogočemu drugome.


Nakon što smo se osladili rođendanskom tortom, Iva je povela posjetitelje u već tradicionalno promatranje ptica.


Iako je bilo već poprilično toplo, moglo se čuti ili vidjeti petnaestak vrsta ptica, a posjetitelji su usput doznali detalje iz života naših pernatih prijatelja.


Tomislavova botanička šetnja Maksimirom je bila vrlo iščekivana. Saznali smo, između ostalog, kako su povezani lovor i višnja, koliko vrsta hrastova ima u Hrvatskoj te da se rogač može koristiti kao zamjena za čokoladu!


Naši informativni materijali i bedževi s likovima ptica bili su nezaobilazni, kao i kutija za donacije, na koju su budno pazili Tanja i Matej.


Naše volonterke Joanna i Manon okupile su oko sebe mnogo djece, od najmanjih do onih ne baš više tako malih. S Joannom smo mogli naučiti kako ptice lete, kako izgledaju njihove kosti i po čemu ih razlikujemo. Manon je izrađivala origami ptice, 3D modele vodomara i crtala zajedno sa zainteresiranima.
Bilo je zabave i aktivnosti za svakoga! Istodobno, praktikantice BIOM-a su u maksimirskom ZOO-u edukacijom posjetitelja o risu i projektu LIFE Lynx obilježile Međunarodni dan risa.

Dan ranije tim iz Područnog ureda Bioma u Sinju, odakle provode aktivnosti projekta Dinara back to Life, obilježio je 15 godina od osnutka Bioma piknikom i neformalnim druženjem na imanju BZ Patriot u naselju Dabar.


Joanna Witowska volonterka je na projektu Fly away with me. Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje svijesti o zaštiti prirode među širokom javnosti i poticanje na njihovo uključivanje u očuvanju bioraznolikosti. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.