Evaluacija projekta Still water revival

  • 22.05.2024.

Početkom svibnja održan je sastanak partnera na projektu Still water revival i stručnjak za zaštićena područja i upravljanje prirodnim resursima u Albaniji Genti Kromidhi koji je nazočio u službi evaluatora za našeg donatora (DIMFE).

Sastanak i terenski posjet održani su s ciljem detaljnijeg upoznavanja s provedenim aktivnostima na Dinari i naučenim lekcijama iz projekta. U opuštenoj atmosferi prvoga dana posjeta, voditelj projekta predstavio je aktivnosti projekta i dosadašnje ostvarene rezultate te izvijestio o napretku aktivnosti na kojima se još radi.

Drugi dan posjeta bio je posvećen obilasku obnovljenih lokvi i bunara na širem dinarskom području. Gentija Kromidhu smo upoznali s tehnikama obnove vodenih tijela te njihovom značaju za lokalnu zajednicu, osobito za stočare. Posebno dojmljiv bio je posjet obnovljenom bunaru Kovačevac iznad Bitelića, gdje su lokalne priče i iskustva obnove ostavile snažan dojam.

Nakon posjeta Kovačevcu, put nas je vodio do lokve kod Budiše, te Male i Velike lokve na malom suhopolju. Ove su lokve ključne za održavanje ekosustava i podršku lokalnim stočarima, što je posebno naglašeno tijekom terenske prezentacije. Za kraj posjeta, obišli smo stočarsku obitelj Totić. Razgovor s njima pružio je uvid u zajedničko djelovanje i promociju stočarstva, ali i istaknuo potrebu za obnovljenim vodenim tijelima kao temeljem održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa.

Ovaj posjet ne samo da je još jednom pridonio razmjeni znanja i iskustava između partnera, već je i dodatno motivirao partnere na projektu za zajednički rad na očuvanju prirodnih resursa.